Gaddafi-troepen vechten opnieuw op Tunesische bodem

Een opstandeling bekijkt de restanten van een afgevuurde granaat terwijl hij schuilt in een huis in Dehiba, Tunesië.
Een opstandeling bekijkt de restanten van een afgevuurde granaat terwijl hij schuilt in een huis in Dehiba, Tunesië. Foto Reuters / Anis Mili

In het grensgebied tussen Libië en Tunesië, bij het Tunesische Dehiba, zijn vandaag opnieuw gevechten uitgebroken tussen troepen van Gaddafi en opstandelingen. De eerstgenoemden zouden granaten hebben afgevuurd. Scholen en woningen in Dehiba zijn geëvacueerd.

De strijd gaat om controle van de grensovergang tussen Dehiba en het Libische Wazin. Momenteel is die in handen van de opstandelingen, maar Gaddafi’s soldaten bewaken een grotere, iets noordelijker gelegen grenspost.

Onlangs verplaatste de confrontatie tussen de voor- en tegenstanders van Gaddafi zich al over de grens. De Tunesische autoriteiten reageerden furieus op de Libische confrontaties binnen hun landsgrenzen. Onder het Tunesische volk heerst sympathie met de Libische opstandelingen nadat ze zelf in januari hun president Zine El Abidine Ben Ali wegjoegen.