Explosies en zelfmoordaanslagen in Afghaanse stad Kandahar

Een NAVO-voertuig patrouilleerde vanmiddag in Kandahar na het geweld van eerder vandaag. Foto AP / Allauddin Khan

De in het zuiden van Afghanistan gelegen stad Kandahar is vandaag opgeschrikt door tien explosies. Zes daarvan zouden zijn veroorzaakt door zelfmoordaanslagen. Volgens lokale autoriteiten vielen er zeker 24 gewonden.

De aanslagen zijn opgeëist door de Talibaan. Vlak na het middaguur lokale tijd vielen strijders van de militante beweging de residentie van de gouverneur van Kandahar aan. Daarnaast werden ook andere overheidsgebouwen, zoals de woning van de burgemeester en een aantal politiestations, beschoten.

Een woordvoerder van de Talibaan claimt tegenover persbureau AP dat bij de aanvallen “heel veel” mensen zijn gedood. Een overheidsfunctionaris zegt echter dat er enkel 24 gewonden zijn gevallen. Onder de gewonden zijn volgens doktoren uit het lokale ziekenhuis veertien burgers en tien agenten.

Het geweld in Kandahar komt nadat de Talibaan afgelopen nacht in een verklaring hadden laten weten dat de dood van Osama bin Laden de oorlog in Afghanistan zal verhevigen. Ze zeiden dat zijn “martelaarschap” nieuwe energie aan de “jihad tegen de bezetters” geeft.