Euro lager na gerucht over Grieks uittreden

Ministers van Financiën of hoge financiële ambtenaren van zeker vier landen in de eurozone hebben gisteravond in Luxemburg discreet overleg gevoerd over de schuldencrisis en mogelijk nieuwe benoemingen binnen de Europese Centrale Bank. Bronnen noemden Nederland, Duitsland, Frankrijk en Finland als deelnemers aan dit overleg.

Het overleg was gepland, maar informeel. Dit gebeurt vaker. Ditmaal ontstond er echter beroering doordat het Duitse weekblad Der Spiegel gistermiddag op zijn site schreef dat het zou gaan over een mogelijke Griekse uittreding uit de eurozone.

De woordvoerder van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel ontkende categorisch: „Het stond niet op de agenda, en heeft er nooit op gestaan”. Ook andere Europese bronnen spraken de berichten tegen. Door de commotie daalde de euro: van 1,45 naar 1,44 dollar.

Het Griekse ministerie van Financiën verklaarde dat het verhaal in Der Spiegel niet klopt en dat zulk „onverantwoordelijk” gedrag speculanten in de kaart speelt. Woordvoerders van eurogroepvoorzitter Juncker en eurocommissaris Rehn zeiden niets van een bespreking te weten. Een Duitse bron zei dat het gesprek over het euro-noodfonds ging en over de rente die eurolanden aan Portugal vragen op de bailout-leningen die het heeft aangevraagd.

Derde gespreksonderwerp zou zijn de opvolgingskwestie bij de Europese Centrale Bank. De Italiaanse centrale bankier Mario Draghi volgt volgens een goedgeplaatste bron „99,9 procent zeker” Jean-Claude Trichet op als ECB-voorzitter. Daarvoor moet het huidige Italiaanse ECB-bestuurslid, Lorenzo Bini Smaghi, vertrekken. Het gesprek in Luxemburg zou gaan over Bini Smaghi’s opvolging. Volgens de bron zou minister Lagarde, in de running zijn voor deze post.