Disco in de wasstraat

Car Wash (Michael Schultz, 1976) RTL4, 13.00 - 15.00 uur

Je zou Car Wash – beroemd van de titelsong van Rose Royce – kunnen kwalificeren als een blaxploitation- film, het genre dat zich vanaf begin jaren zeventig specifiek richtte op een Afro-Amerikaans publiek.

De door zwarten gemaakte en bevolkte films waren een antwoord op Hollywoodfilms waarin nauwelijks zwarte acteurs opdoken. En als ze dat al deden, dan vaak in stereotype rollen. Dan is het toch beter daar iets tegenover te stellen of je die stereotypen toe te eigenen en er een speelse draai aan te geven. Het levert nog steeds discussie op: zijn blaxploitation-films nou een voorbeeld van ‘black empowerment’ of bevestigen ze de stereotypen over zwarten uit de verguisde Hollywoodfilms?

Blaxploitationfilms hebben één grote gemene deler: de soundtrack bestaat vrijwel altijd uit funk, soul en disco; vaak rijk georkestreerde muziek van zwarte artiesten, met een vette groove.

Omdat Car Wash (1976) een laat voorbeeld is van blaxploitation ligt de muzikale nadruk op disco, de muziekstroming die midden jaren zeventig enorm populair werd. In Car Wash duiken de Pointer Sisters op, die een dansje doen voor de benzinepomp bij de wasstraat. De in 2005 overleden zwarte komiek Richard Pryor speelt de op geld beluste televisie-evangelist Daddy Rich, oprichter van de Church of Divine Economic Spirituality en eigenaar van een gouden limousine.

Hij komt een kijkje nemen in de wasstraat waar voornamelijk zwarten, een homoseksueel en een indiaan werken. De energieke en maffe film laat een dag uit hun leven zien en bevat nog veel meer kleurrijke types wier bezoek aan de wasstraat een vrolijke chaos met zich meebrengt. Aan het wassen van auto’s komt men nauwelijks toe.

André Waardenburg