Bullebak Baldwin draagt de serie, en Al Gore begiet de plantjes

30 ROCK -- "Season Four" Episode 401-- Pictured: Jane Krakowski as Jenna -- NBC Photo: Ali Goldstein
30 ROCK -- "Season Four" Episode 401-- Pictured: Jane Krakowski as Jenna -- NBC Photo: Ali Goldstein © NBC Universal, Inc.

30 RockSeizoen 422 afleveringen van 20 minuten€ 29,99

In 30 Rock verliezen de weldenkende mensen het constant van de gekken, de narcisten en de groteske ego’s. De laatste hebben het dan ook voor het zeggen in de tv-wereld die de serie schetst.

De redelijk normale mensen in deze satire zijn de schrijvers van de fictieve sketchshow TGS featuring Tracy Jordan, de gekken zijn de baas van de zender, de bode en de acteurs van de show. Maar ook normale mensen beleven vlagen van narcisme en egoïsme. Zodat uiteindelijk iedereen bijdraagt aan het hyperende, nerveuze karakter.

Leider van het team schrijvers is Liz Lemon, gespeeld door Tina Fey, die de serie ook bedacht en schrijft, op basis van haar ervaringen als hoofd van het schrijversteam bij sketchshow Saturday Night Live. In de VS wordt Fey beschouwd als een groot comédienne, zeker sinds haar hilarische imitatie van de republikeinse Sarah Palin in 2008.

Fey houdt de rol van Lemon dicht bij haarzelf, schrijven recensenten van haar net verschenen autobiografie Bullypants. Ze wordt slim, gevat en ongelofelijk grappig genoemd. Zelf geeft Fey veel credits aan Alec Baldwin, die zenderbaas Jack speelt, een grillige bullebak die alleen om succes maalt. Ze heeft gelijk, want de brille van 30 Rock zit weliswaar in de snelle, schrandere dialogen, maar het zijn de scènes met Baldwin die echt een lach opleveren.

In seizoen vier zit de sleet op de bijfiguren. De lijzigheid van de bode, het nerdy gedrag van schrijver Frank en de hysterie van de acteurs Jenna en Tracy ogen als een herhalingsoefening.

Het beste van 30 Rock komt samen in een aflevering waarin Liz en Jack uit hun vaste rollen breken: Jack wordt rustig en redelijk, Liz gaat juist los. Ze krijgt een eigen talkshow, dankzij het succes van haar boek Dealbreakers; een zelfhulpgids met redenen om te breken met je partner: „Als je een man ontmoet die na zijn dertigste nog een naambordje moet dragen op zijn werk: dealbreaker!” Door die show transformeert de kalme schrijfster in een maniakale performer. „Lachen!” roept de regisseur bij de repetitie. „Met je mond!”

Ook als 30 Rock maatschappelijke onderwerpen aansnijdt, gebeurt dat creatief. Zo duikt in een aflevering over het klimaat Al Gore op als plantenverzorger, in groene overall. De vroegere vicepresident, nu milieuactivist, houdt een pleidooi voor grote veranderingen: „We moeten de wetten wijzigen door collectieve politieke actie.” En dan rent hij er vandoor omdat hij een walvis in nood hoort.

Ron Rijghard