Wat zijn we hier aan 't doen?

Handhaving op openbare dronkenschap gaat in Rotterdam zo ver dat een roseetje in het park niet mag.

„Wat een bullshit!”

Het park bij het Eramsmus MC in Rotterdam. De poltie controleert op het gebruik van alcohol en (soft)drugs. Foto: Peter de Krom
Het park bij het Eramsmus MC in Rotterdam. De poltie controleert op het gebruik van alcohol en (soft)drugs. Foto: Peter de Krom

Bevrijdingsdag in het zonovergoten park bij de Euromast in Rotterdam. Een groepje studenten zit in het gras biertjes te drinken, terwijl in de verte de doffe klanken van het Bevrijdingsfestival klinken. Als ze zien dat er twee agenten aan komen, zegt Remco (21): „Snel jongens, gooi die jassen over het bier. We mogen hier niet drinken.” In de haast blijven twee blikjes onbedekt en de agenten zijn er als de kippen bij. „Weten jullie dat je hier geen alcohol mag drinken?” vraagt de agent. „Daar staat een boete op van 90 euro.” De studenten doen net alsof ze van niets wisten. Ze komen er vanaf met een waarschuwing, maar pas nadat ze de biertjes hebben leeggegooid.

Als de agenten weg zijn, halen ze de rest van de voorraad tevoorschijn en drinken ze vrolijk door. „Het is zulke bullshit dat we hier niet rustig een biertje mogen drinken”, zegt Anne (22), een meisje met een grote bos krullen en een pilotenzonnebril. „Als je echt dronken bent, snap ik het wel. Maar we veroorzaken helemaal geen overlast of zo.”

Een aantal picknickende Rotterdammers had twee weken geleden minder geluk. Ze kregen een boete van 35 euro voor alcohol drinken op de openbare weg. Sommigen waren stomverbaasd. De lokale media doken erop, GroenLinks en D66 zetten het onderwerp in de Rotterdamse gemeenteraad op de agenda. „Het is betutteling ten top”, zegt Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam. „Formeel geldt er al jaren een alcoholverbod in bepaalde parken, maar de politie was zo verstandig om dat niet te handhaven. Een paar weken geleden is de politie ineens een handhavingsoffensief begonnen. Maar die picknickende mensen wisten nergens van. Zij zaten lekker op een kleedje in het park met een roseetje en kregen ineens een boete. Ze werden niet eens gewaarschuwd.”

Het is een typische Nederlandse discussie: doorgeschoten regeldrift. Sinds 2002 is het verbod op het drinken van alcohol in het openbaar flink aangescherpt in Rotterdam. Je mag sowieso geen alcohol drinken als je overlast veroorzaakt, maar er zijn ook bepaalde gebieden waar helemaal geen alcohol mag worden gedronken. Dat geldt ook voor sommige parken in de binnenstad. Die regels zijn ingesteld na overlast van dronken zwervers, die vanaf ’s ochtends vroeg halve liter blikken Euroshopper bier naar binnen werken, baldadig worden en lawaai maken. Maar mensen die op een zonnige dag lekker in het park gaan picknicken zijn er de dupe van.

Toch trekken de meeste mensen zich niets van de regels aan. Zoals een groep van achttien skaters die languit in het gras liggen met een biertje binnen handbereik. Eén van hen speelt gitaar, een ander jongleert wat en de ene na de andere joint wordt gedraaid. Guido, een skater met een wit hemdje en een zwarte muts waar zijn dreadlocks onder vandaan steken, is op de hoogte van de regels. „We houden gewoon goed in de gaten of de politie eraan komt en dan gooien we er een paar jassen overheen. We hebben ook weleens een fust meegenomen. Dan zijn we wel met een man of acht en die lusten wel een biertje.”

Ook met barbecuen in het park is het goed opletten. Met het mooie lenteweer vorige week gingen veel Rotterdammers naar het Kralingse Bos, Euromastpark, Zuiderpark en het Vroesenpark. Maar barbecuen is aan strikte regels gebonden. Het mag alleen in de speciale ‘barbecuezones’ die speciaal met een bordje zijn aangegeven. En dan nog moet een barbecue minstens vijf meter van het bos afstaan, twee meter van het water en dertig centimeter van de grond. Om schroeiplekken te voorkomen. En wie met een groot gezelschap wil barbecuen kan zelfs een evenementenvergunning nodig hebben. Het aanvragen daarvan kost 6,60 euro. Tientallen mensen werden vorig weekeinde op de bon geslingerd omdat ze zich niet aan de regels hielden.

„Die regels zijn er niet voor niets”, zegt Fred Marree, woordvoerder stadstoezicht in Rotterdam. „Mensen maken er soms een bende van. Ze gebruiken het park als een gemeenschappelijke achtertuin, zeker met warm weer. Maar dan moeten ze wel hun rommel opruimen en dat doen ze vaak niet. En barbecues kunnen schroeiplekken achterlaten. Daarom heeft de gemeente het barbecueseizoen geopend door in verschillende parken ijzeren containers neer te zetten. Daar kunnen ook kolen in.”

Drie barbecuende Aziatische meisjes in het park zijn zich van geen kwaad bewust. Ze hebben wegwerpbarbecues gekocht, die zeker niet dertig centimeter boven het gras staan. „Er kwamen net twee agenten aan en die vroegen alleen of we water bij ons hadden”, zegt Coco, die met roze sokjes op een kleedje zit. „Dat hebben we, want we waren bang dat het grasveld in de fik zou vliegen.”

Zo streng blijkt de politie niet te zijn vandaag. Van een handhavingsoffensief is in ieder geval geen sprake, ook niet wat alcohol betreft. „In principe mag het niet”, zegt een agent die eveneens niet met zijn naam in de krant wil. „Maar dat is zo zwart-wit. Persoonlijk vind ik dat je best een biertje moet kunnen drinken, dus de mate van overlast is bepalend of we een boete uitdelen.”

Toch hebben GroenLinks en D66 een voorstel ingediend om een einde te maken aan het alcoholverbod in de parken. Er lijkt een meerderheid voor te zijn in de gemeenteraad. En de politie zegt dit weekeinde alleen bij overlast een boete uit te delen.