Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Verdachte ‘Marrakech’ geeft meer details over aanslag

A crowd congregates outside the Argana Marrakech cafe where a terrorist set off a nail-packed bomb, killing at least 16 people in the Morocco's tourist city, Sunday, May 1, 2011. Flower tributes lay outside a cordon off building as polices officers stands to keep eyes on. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar)
A crowd congregates outside the Argana Marrakech cafe where a terrorist set off a nail-packed bomb, killing at least 16 people in the Morocco's tourist city, Sunday, May 1, 2011. Flower tributes lay outside a cordon off building as polices officers stands to keep eyes on. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar) Mensen staan buiten café Argana in Marrakech, waar bloemen zijn neergelegd. Foto AP / Abdeljalil Bounhar

De hoofdverdachte van de aanslag in Marrakech is een Marokkaan die in Libië heeft gewoond. Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is de man een ‘bewonderaar van Al-Qaeda’. Dit meldt persbureau AFP.

Bij de aanslag kwamen vorige week zestien mensen om, toen het populaire restaurant Argana aan het Djemaa el-Fna plein in Marrakech werd opgeblazen. Onder de doden is een Nederlander.

Aanslag in ouderlijk huis beraamd

De verdachte zou de aanslag in het huis van zijn ouders in het Marokkaanse Safi, waar hij samen met twee anderen is aangehouden, hebben beraamd. Hij heeft meerdere keren geprobeerd naar Tsjetjenië en Irak te reizen, wat niet lukte, waarna hij besloot zijn terroristische daad op Marokkaans grondgebied te plegen, zo verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken, Taieb Cherkaoui volgens AFP:

“Hij koos Marrakech vanwege de vele buitenlandse bezoekers. Het restaurant Argana werd de plek omdat het populair is bij toeristen.”

“Op 28 april ging hij koffie drinken, en liet daarbij een koffer achter met daarin twee bommen van zes en negen kilo, die hij kon bedienen met een mobiele telefoon.”

Verkleerd als toerist

Volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten heet de man Adil El-Atman. Hij zou zich hebben verkleed als toerist, met een pruik op en een gitaar bij zich.

Meerdere keren gearresteerd in buitenland

De verdachte was zes maanden geleden begonnen met het fabriceren van de explosieven. Eerder al probeerde hij met de twee andere verdachten via Libië in Irak te komen, in mei 2008. Naar Irak komen lukte niet, en uiteindelijk werden ze door de Libische autoriteiten gearresteerd en uitgezet naar Marokko.

De hoofdverdachte was ook al gearresteerd in Portugal in 2004 en in Syrië in 2007. Ook bij die twee arrestaties werd hij weer uitgezet naar Marokko.

Al-Qaeda

De minister zegt dat de verdachte ‘sterk beïnvloed is door de jihadistische ideologie’, en dat hij openlijk zijn loyaliteit aan Al-Qaeda had geuit. Meteen na de aanslag verklaarde het ministerie al dat de aanslag deed denken aan de werkwijze van Al-Qaeda.