TROS en AVRO willen fuseren

Persconferentie van de TROS en de AVRO.

De TROS en de AVRO gaan een fusie onderzoeken. De omroepen maakten vanmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie bekend een “verregaande samenwerking” aan te gaan.

Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS, en AVRO-voorzitter Paul Smits bekrachtigden de samenwerking door het ‘gezamenlijk voornemen tot onderzoek van fusie van de omroepbedrijven van TROS en AVRO’ te ondertekenen.

De omroepen benadrukten tijdens de persconferentie dat de merken TROS en AVRO voorlopig blijven bestaan en dat zij daarmee “alle verantwoordelijkheid voor hun toekomst binnen het publieke bestel in eigen hand” houden.

AVRO-voorzitter Paul Smits uitte zijn vertrouwen in het fusievoornemen met de woorden “je doet dit niet als je niet denkt dat het succesvol wordt”. Over de mogelijkheid dat er ontslagen zullen vallen bij de beide omroepbedrijven, zei Smits dat hieraan nu eenmaal niet valt te ontkomen “bij draconische bezuinigingen”.

Drie voorwaarden voor een fusie

Volgens Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van de TROS, moet een fusie voordelen opleveren voor beide omroepbedrijven. Hij formuleerde drie voorwaarden aan de politiek in Den Haag:

  1. De omroepwet moet worden gewijzigd. Het ontstaan van nieuwe kleine omroepen moet worden afgeremd.
  2. Het vrije budget van 185 miljoen, bedoeld voor de publieke omroepen, moet verdwijnen. Dat geld moet ten goede komen aan omroepen die willen fuseren.
  3. De grens van 400.000 leden voor een licentie moet verdwijnen.

Hij benadrukte dat de rol van de NPO kan worden teruggedrongen. “Er zijn geen zendercoördinatoren nodig”, aldus Nijpels.

Gesprekken AVRO en VPRO stukgelopen

De verschillende publieke omroepen praten al een tijdje met elkaar over vormen van samenwerking en fusies. Ze staan onder druk van de tweehonderd miljoen aan bezuinigingen die het kabinet-Rutte op de omroepen heeft aangekondigd.

Willemijn Maas, voorzitter van de AVRO, zei tijdens de persconferentie dat er ook gesprekken over een fusie zijn geweest met de VPRO. Die zijn uiteindelijk stugelopen. “De VPRO heeft er voor gekozen een eigen koers te varen”, aldus Maas.

De omroepen willen voor de zomer een gezamenlijk voorstel sturen naar minister Van Bijsterveldt, schreef NRC Handelsblad eind april. Anders beslissen minister en Tweede Kamer in september hoe het omroepbestel vanaf 2016 wordt ingericht.

In totaal mogen er maximaal acht omroepen over blijven. De Mediawet moet worden aangepast om fusies van omroepverenigingen mogelijk te maken.