Mighty Society slim en wervelend

Mightysociety9 Liefde in tijden van gifaffaires. Tekst en regie: Eric de Vroedt. Gezien: 5/5 Theater Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 28/5 Inl: mightysociety.nl *****

Intelligent theater: dat is de treffendste kenschets van het oeuvre dat Eric de Vroedt opbouwt met de reeks Mightysociety. Elke voorstelling getuigt van intensieve betrokkenheid bij mistoestanden in de maatschappij. Uitgangspunt voor de nieuwste aflevering is het gifschip Probo Koala van het bedrijf Trafigura dat de kust van Ivoorkust besmette. Een web van wandaad en geldgewin, zich afspelend tegen het decor van een nóg complexer land: Afrika. In een meer dan twee uur durende, wervelende voorstelling belicht De Vroedt met toneel, dans en zelfs opera het fenomeen ‘Afrika als slachtoffer’.

In het eerste deel manipuleren westerse televisiemakers een Ivoriaan zijn verhaal vol persoonlijke tragiek te vertellen. „Maar er was geen dode foetus”, verdedigt hij zich. „Dan bedenk je die maar.” Briljant is de vertaling van de giframp naar de Griekse tragedie Medea. Acteur Hein van der Heijden is schitterend als woordvoerder van Trafigura die het schandaal bagatelliseert. Wanneer blijkt dat Medea, als Afrikaanse tovenares prachtig vertolkt door Romana Vrede, haar kinderen liet spelen in een speeltuin die ook gifbelt is, krijgt het hele onpeilbaar grote misdrijf een persoonlijk dimensie.