Liberalen van Nick Clegg onderuit bij raadsverkiezingen in Engeland

Vice-premier Nick Clegg. Foto Reuters / Toby Melville

De liberalen in Groot-Brittannië hebben zware verliezen geleden in de gemeenteraadsverkiezingen die in delen van Engeland gehouden zijn. In het noorden van Engeland moesten de LibDems van vice-premier Nick Clegg veel terrein prijsgeven aan Labour.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Uitslagen tot nu toe vertaald naar nationaal niveau: Conservatieven 35% (=), Labour 37% (+10%), LibDems 15% (-11%), others 13% (+1%)

De Conservatieven, die samen met de Liberaal-Democraten een regeringscoalitie vormen, lijken op basis van de eerste uitslagen geen grote verliezen te lijden.

Gisteren gingen Britten naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen in een deel van Engeland, en bij de parlementsverkiezingen in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De verkiezingen gelden als de eerste echte peiling over de regeringscoalitie, die een jaar geleden aantrad.

‘Coalitie houdt stand, geen alternatief voor Clegg’

NRC-correspondent Titia Ketelaar in Londen over het verlies van de LibDems:

“Een jaar na de vorming van de coalitie tussen Conservatieven en Liberaal-Democraten lijken de laatsten de schuld van alle omstreden regeringsbeslissingen te krijgen. Clegg is een kop-van-jut, alleen nog geliefd onder cartoonisten. Links beschuldigt hem van te radicale bezuinigingen, rechts van compromissen die harde beslissingen verzachten. Er is al een raadslid van de LibDems dat roept om het vertrek van Clegg. Maar wie anders moet het doen?”

“De coalitie zal het wel overleven. De Conservatieven hebben de Liberaal-Democraten te hard nodig voor hun bezuinigingsplannen. En de Liberaal-Democraten zouden worden weggevaagd als er nu verkiezingen worden uitgeschreven. Bovendien hebben de LibDems altijd uitgedragen dat een coalitieregering, zeer uitzonderlijk in Groot-Brittannië, niet ‘gevaarlijk’ is. Door er nu uit te stappen zou die boodschap weinig geloofwaardig meer zijn.”

Referendum over nieuw kiessysteem spannend door lage opkomst

Gisteren werd er in Groot-Brittannië ook een referendum gehouden over een nieuw kiessysteem. De uitslag daarvan wordt vanavond verwacht, en daar wordt met spanning naar uitgekeken. Ketelaar:

“Omdat er geen drempel is afgesproken, maakt het niet uit hoe laag de opkomst is. Volgens de laatste berichten is de opkomst in bijvoorbeeld Londen erg laag. Daar waren dan ook geen raadsverkiezingen. Terwijl in Schotland en Wales, waar veel mensen naar de stembus gingen, de opkomst zeer hoog is. Juist in die gebieden is er veel steun voor de hervorming van het kiessysteem. De invloed van de pro-stemmers weegt daarmee extra zwaar. Straks gaan we nog meemaken dat Wales en Schotland hebben bepaald hoe in de rest van het Verenigd Koninkrijk parlementsverkiezingen gehouden gaan worden.”

Labour wint veel zetels terug, maar verliest in Schotland

Labour, die tijdens de vorige verkiezingen in 2007, in de nadagen van de regering-Blair, veel zetels had verloren, wint deze nu terug. Maar de sociaal-democraten kunnen niet juichen. In Schotland verloor de partij fors aan de Scottish National Party (SNP). In traditionele Labour-bolwerken verloor de partij, ondanks een campagne waarbij onder andere partijleider Ed Miliband zelf naar Schotland was afgereisd. De SNP won onder meer in Hamilton, dat al sinds 1999 in handen was van Labour. Volgens laatste peilingen zouden de Schotse nationalisten 70 van de 129 zetels kunnen halen.

In Noord-Ierland, waar naast gemeenteraadsverkiezingen ook parlementsverkiezingen waren, is vanochtend pas begonnen met tellen. Volgens peilingen blijven Sinn Fein en de Democratic Unionist Party de grootste partijen.