Kortkolom buitenland

Staat Palestina kan steun Parijs krijgen

Parijs. De Franse president Sarkozy heeft in een vraaggesprek met het blad L’Express aangekondigd een eenzijdige uitroeping van een staat Palestina te zullen steunen als tegen september Palestijnse vredesonderhandelingen met Israël niet weer op gang zijn. Het vredesproces zit muurvast. Een soortgelijke Britse verklaring was de dag tevoren gepubliceerd. Sarkozy’s uitspraak kwam kort voor hij de Israëlische premier Netanyahu ontmoette. Deze zei na afloop „elk dictaat van de VN” over de erkenning van een Palestijnse staat te verwerpen. Hij ging niet in op vragen naar Sarkozy’s uitspraak. (AFP, AP)

Arrestaties om aanslag in Marrakech

Rabat. In Marokko zijn drie Marokkaanse mannen gearresteerd in verband met de bomaanslag in een café in Marrakech die vorige week zestien mensen het leven kostte, onder wie acht Fransen en een Nederlander. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren meegedeeld. Volgens het ministerie is de hoofdverdachte „goed opgeleid in jihadistische ideologie en heeft hij trouw gezworen aan Al-Qaeda”. Het is niet duidelijk of het om dezelfde man gaat die eerder met de aanslag in verband werd gebracht. Deze aanhanger van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb was onlangs uit de gevangenis vrijgelaten. (AFP, Reuters)

Waarschuwing voor coup in Tunesië

Tunis. Honderden Tunesiërs hebben gisteren gedemonstreerd tegen een uitspraak van oud-minister Rajhi. Die zei dat aanhangers van de verdreven president Ben Ali een coup zullen plegen als moslimfundamentalisten in de verkiezingen in juli een meerderheid krijgen. Op Facebook waarschuwde hij dat „de mensen van de kust” niet geneigd zijn de macht op te geven. De seculiere factie rond Ben Ali heeft haar machtsbasis in het kustgebied. In het zuiden heeft de fundamentalistische partij Ennahda veel aanhang. (Reuters)

Rusland: levenslang voor extremisten

Moskou. Een Russische rechtbank heeft gisteren levenslang opgelegd aan Nikita Tichonov, een rechts-extremist die in 2009 mensenrechtenadvocaat Stanislav Markjelov en journalist Anastasia Baboerova doodschoot. Zijn vrouw, die op de uitkeek stond bij de moord, kreeg achttien jaar cel. Volgens de rechters beschouwde Tichonov Markjelov als vijand van Rusland omdat de jurist streed tegen fascisme. Tichonov en zijn vrouw werden eerder al schuldig bevonden aan de moord. (AP)