Jawlenski verrast in New York

De kenners moeten vooraf wat te enthousiast zijn geweest. Acht schilderijen van Pablo Picasso brachten op een grote veiling van impressionistische en moderne kunst in Sotheby’s in New York afgelopen dinsdag een stuk minder op dan van tevoren was verwacht. In plaats van de geschatte 86 miljoen dollar brachten ze nog geen 52 miljoen op. Voor twee Picasso’s had niemand geld over.

Met de 170 miljoen dollar die de veiling in totaal opbracht was Sotheby’s gematigd tevreden. De grootste oorzaak voor het tegenvallende resulaat is het gebrek aan beschikbare topstukken. Ook Sotheby’s miste dinsdag een ‘belangrijk werk’ dat de aandacht trok en ervoor zou kunnen zorgen dat ook voor de rest van de aangeboden kunst hogere bedragen zou opleveren. Eigenaars van topkunst wachten liever even want kunst in een tijd van onstabiele financiële markten is een een ‘zekerheidje’ is waarvan de waarde alleen maar zal stijgen.

Op de lijst met duurst verkochte stukken van dinsdag staat Picasso ondanks zijn tegenvallende populariteit fier bovenaan. Femmes lisant, een werk dat hij in 1934 maakte, ging voor bijna 21,5 dollar naar een onbekende verzamelaar. Van tevoren was verwacht dat Femmes lisant, een portret van Picasso’s toenmalige minnares Marie-Thérèse Walter die samen met haar zus een boek leest, tussen de 25 en 35 miljoen dollar op zou leveren. Een schatting die deels valt te verklaren uit de hoge bedragen die de afgelopen tijd werden betaald voor Picasso’s. In mei vorig jaar betaalde een anonieme koper 106,5 miljoen dollar voor zijn Nude, Green Leaves and Bust uit 1932, een record.

Een opvallende naam tussen duurst verkochte kunstwerken van afgelopen dinsdag is die van Alexej von Jawlensky. Zijn Woman with a Green Fan werd voor 11,2 miljoen dollar verkocht en voldeed daarmee ruim aan de verwachte verkoopprijs.

Sotheby’s kan ook tevreden zijn over de verkoop van werken van Paul Gauguin en enkele surrealisten. Voor een houten masker van Gauguin, getiteld Jeune tahitienne, werd ruim 11 miljoen dollar betaald. (Bloomberg)