In Limburg doet de PVV mee, zónder bouwstop op moskeeën

PVV-fractievoorzitter in Limburg Laurence Stassen. Foto NRC / Rien Zilvold
PVV-fractievoorzitter in Limburg Laurence Stassen. Foto NRC / Rien Zilvold PVV-fractievoorzitter in Limburg Laurence Stassen. Foto NRC / Rien Zilvold

De PVV in Limburg krijgt het niet voor elkaar om een bouwstop voor moskeeën in de provincie uit te onderhandelen met CDA en VVD. Ook komt er geen hoofddoekjesverbod in het provinciehuis. Beide zaken stonden in het programma van de PVV voor de provinciale verkiezingen. Wel mag de partij een gedeputeerde voor veiligheid en leefbaarheid leveren.

Eerder deze week  bereikten PVV, CDA en VVD een akkoord over het vormen van een coalitie in Limburg. Het is voor het eerst dat de PVV in Nederland bestuursverantwoordelijkheid gaat dragen.

Onze correspondent Paul van der Steen noemt de opvallende punten uit het akkoord:

  • De provinciale ‘opcenten’ op de motorrijtuigenbelasting worden verlaagd met 10 procent. Dat was een wens van de PVV.
  • Provinciale steun voor de kandidatuur van Maastricht voor Europese culturele hoofdstad in 2018 komt er alleen als het een feest voor iedereen wordt en het evenement economisch rendeert.
  • Alle subsidies worden tegen het licht gehouden. De provincie stopt met armoedebeleid. Er komt een openbaar register waarin alle subsidies aan organisaties in één oogopslag zichtbaar worden.
  • Er komt ook een register om inzicht te geven in het declaratiegedrag van gedeputeerden.
  • Dienstauto’s worden niet afgeschaft, zoals de PVV wilde. Alleen de twee bestuurders van die partij zullen met eigen vervoer reizen.
  • Er zal worden bezuinigd op het ambtelijk apparaat van de provincie. Op de precieze omvang daarvan studeren de coalitiepartners nog.