Griekenland denkt niet over uitstappen eurozone

De berichten dat Griekenland zinspeelt op de mogelijkheid om de eurozone te verlaten lijken ‘onzin’. Griekenland zou volgens het Duitse Spiegel Online de afgelopen dagen een exit-optie hebben besproken met de Europese Commissie en andere lidstaten.

Na een korte rondgang van NRC Handelsblad langs bronnen binnen de Europese Unie, waaronder de woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn, wijst niets erop dat het bericht van het weekblad gebaseerd is op feiten. Met uitzondering van het spoedoverleg.

Update 00.42 uur: Er heeft vanavond in Luxemburg een beraad plaatsgevonden van naar verluidt de Duitse, Franse en Griekse ministers van Financiën met eurocommissaris Olli Rehn en de Luxemburgse premier Juncker. Uitkomst van dit overleg is dat het Griekse hulppakket een nadere aanpassing behoeft, zo meldt het FD.

De woordvoerder van premier Juncker, die tevens hoofd is van de groep van de ministers van Financiën binnen de eurozone, noemde het bericht dat er vanavond een spoedoverleg plaats zou vinden eerder vandaag nog onjuist:

“Ik ontken ten stelligste dat er een bijeenkomst is, deze berichten zijn helemaal niet waar”, aldus de woordvoerder tegen persbureau Reuters aan de telefoon.

Een Duitse ambtenaar vertelde Reuters dat een Griekse exit-optie “niet gepland is en niet gepland was”. Ook een woordvoerder van het Oostenrijkse Ministerie van Financiën zei dat het uiteenvallen van het blok “absoluut ondenkbaar” zou zijn.

NRC-correspondent Caroline de Gruyter reageert vanuit Brussel:

“Ik heb met veel bronnen gesproken, maar niemand kon de berichten dat Griekenland uit de euro wil stappen bevestigen. Niemand is zich bewust van een overleg daarover vanavond. Daarnaast is het natuurlijk ook zeer onlogisch als Griekenland uit de eurozone zou stappen. Als ze dat doen loopt het geld met bakken het land uit. Dan investeert niemand meer in Griekenland. En die schuld die blijft in euro’s, dus die vertienvoudigt zich dan. Als er al landen uit de eurozone zouden stappen, dan zouden dat nog eerder Duitsland of Nederland zijn.”

“Der Spiegel is op oorlogspad. Het blad is met een campagne bezig tegen Griekenland. Zij schrijven week in week uit hoe Duitsland wordt geraakt door de schuldencrisis. [...] Een eerder bericht over de Duitse steun voor de benoeming van de Italiaan Mario Draghi als nieuwe president van de Europese Centrale Bank klopte ook al niet.”