VN: Assad staat onderzoeksteams toe - EU stelt sancties in tegen Syrië

President Al-Assad legde vanochtend een krans bij een monument voor een onbekende Syrische soldaat. Foto AP

Volgens de Verenigde Naties heeft Syrië ingestemd met het voorstel om teams te sturen die namens de volkerenorganisatie de humanitaire situatie in kaart brengen. Vandaag kwamen in Homs zeker 21 mensen om het leven.

Update 18:11 Volgens een Syrische mensenrechtenactivist zijn in Homs vandaag zeker 21 mensen omgekomen bij protesten tegen de regering.

Update 17:13 Een functionaris van de Europese Unie laat aan persbureau AP weten dat de EU-lidstaten het eens zijn geworden over het instellen van sancties tegen Syrië, die volgende week moeten ingaan. Het zou gaan om het bevriezen van financiële middelen en een reisverbod voor dertien Syrische regeringsfunctionarissen. De sancties zouden niet gelden voor de Syrische president Assad. De sancties moeten nog wel officieel goedgekeurd worden door de 27 regeringsleiders van de EU.

VN-chef Ban Ki-moon riep de Syrische president Bashar al-Assad woensdag al op om teams van de VN toegang te verschaffen tot het land. Assad is hiermee akkoord gegaan in een telefoongesprek met Ban, zo zei de secretaris-generaal van de VN vandaag tijdens een bezoek aan Bulgarije.

Vanmiddag hebben ordetroepen bij een anti-regeringsbetoging in de centraal geleden stad Homs 21 demonstranten doodgeschoten. Dat zeiden een mensenrechtenactivist en verschillende getuigen vanmiddag tegen persbureau Reuters.

De Syrische autoriteiten doen er sinds vanochtend alles aan om demonstraties tegen het regime van president Al-Assad te verhinderen. Toch waren er na het middaggebed in verschillende steden weer duizenden mensen op straat.

In Damascus zijn volgens een activist in de wijk Midan enkele honderden mensen op straat. Zij riepen onder meer “Het volk wil de val van het regime”. Bij het protest in Midan is volgens zijn dochter de bekende dissident Riad Seif gearresteerd. Hij zou door ordetroepen per bus zijn afgevoerd.

In een ander district, Barzeh, zou het leger met tanks demonstraties proberen te verhinderen. Ook in Douma, een voorstad van Damascus, was het leger massaal aanwezig.

In de stad Tel, ten noorden van Damascus, hebben Syrische ordetroepen volgens ooggetuigen op demonstranten geschoten. Daarbij zou een onbekend aantal gewonden zijn gevallen. In Deraa, de zuid-Syrische stad die het epicentrum is van de anti-regeringsprotesten, is het voorlopig rustig. Volgens een inwoner is het leger nog te prominent aanwezig en is het onmogelijk vandaag een protest te houden.

In het oosten van Syrië demonstreerden duizenden Koerden vanmiddag voor meer politieke vrijheid. Een deelnemer aan de protesten zei tegen persbureau Reuters dat de Syrische Koerden ondanks hun eisen de nationale eenheid van het land willen bewaren.