Duisenberg: incident dodenherdenking ‘misverstand’

Duisenberg (links) in 2005 op een demonstratie tegen de bouw van een veiligheidsmuur door Israël. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Gretta Duisenberg heeft woensdagavond in het Amsterdamse restaurant l’Entrecôte et les Dames niet bewust de dodenherdenking verstoord. Dat zegt de Palestina-activiste vandaag in de Volkskrant.

Woensdagavond ontstond grote ophef in de media toen een aanwezige uit het restaurant op Twitter meldde dat Duisenberg tijdens de dodenherdenking luid zat te telefoneren. Dat laatste blijkt niet te kloppen, maar aanwezigen blijven erbij dat zij tijdens de twee minuten stilte aan het praten was. Duisenberg spreekt van een “misverstand”:

“De gasten naast ons gingen praten. Ik dacht dat de twee minuten stilte voorbij waren. Toen zei ik tegen mijn dochters: ‘Wat een fantastisch initiatief, chapeau’. Want het gebeurt niet vaak dat ze in een restaurant rekening houden met dodenherdenking.”

Alexander Bakkes, degene die over het incident twitterde, noemt het relaas van Duisenberg in de Volkskrant “ongeloofwaardig”. Ook volgens stamgast Theo van Broekhuizen zat Duisenberg “bewust” door de herdenking heen te praten.

Na het incident belde de eigenaar van het restaurant met de politie en werd Duisenberg volgens eerdere berichten het restaurant uit gezet. Een politiewoordvoerder zegt vanochtend in de Volkskrant echter dat zij vrijwillig vertrok.