Al-Qaeda bevestigt dood Bin Laden, dreigt met nieuwe aanslagen

In de Pakistaanse stad Quetta werd vandaag gedemonstreerd tegen het doden van Bin Laden. Foto Reuters / Naseer Ahmed

Terreurorganisatie Al-Qaeda heeft de dood van zijn leider Osama bin Laden officieel bevestigd. Het is voor het eerst dat Al-Qaeda van zich laat horen sinds Bin Laden zondag door Amerikaanse elitetroepen werd gedood.

Al-Qaeda heeft een verklaring op een reeks van moslimfundamentalistische websites gepubliceerd. Daarin zegt de organisatie dat Bin Ladens bloed “niet verspild zal worden”. Verder kondigden de moslimterroristen aan dat Al-Qaeda de Verenigde Staten en zijn bondgenoten zullen blijven aanvallen. De Amerikaanse blijdschap zal in droefenis worden omgezet, aldus Al-Qaeda.

In de verklaring noemt Al-Qaeda Bin Laden een “vloek” voor Amerika en roept moslims op een gewapende strijd te beginnen in Pakistan om “deze schande” uit te wissen.

Volgens Al Jazeera gaat Al-Qaeda een audioboodschap van Bin Laden vrijgeven die een week voor zijn dood zou zijn opgenomen.

Hieronder een deel van de verklaring:

“Wij onderstrepen dat het bloed van de heilige oorlogssjeik Osama bin Laden, moge Allah hem zegenen, ons en alle moslims dierbaar is en het heeft niet tevergeefs gevloeid. Wij zullen, als God het wil, een vloek blijven die de Amerikanen en hun agenten achtervolgd en zullen hen binnen en buiten hun landen op hen jagen. Snel zal, als God het wil, hun blijdschap in droefenis veranderen. Hun bloed zal vermengd worden met hun tranen.”

Waarom Al-Qaeda bijna een week met het erkennen van Bin Ladens dood heeft gewacht is volgens onze buitenlandredacteur Carolien Roelants moeilijk te zeggen:

“Misschien hebben ze een interne discussie gevoerd en zijn dood proberen te checken. Soms eisen ze heel snel een aanslag op, soms doen ze er een hele tijd over om iets toe te geven. Het is echter niet zo dat ze nooit de dood van kopstukken toegeven.”

De inhoud van de verklaring is volgens Roelants in lijn met het geluid dat Al-Qaeda altijd laat horen:

“Het ligt voor de hand dat ze niet willen afwijken van de gewapende strijd. Ook de waarschuwing aan de VS en zijn bondgenoten is typisch Al-Qaeda. Het is precies wat ze altijd doen. Niemand verwacht dat de terreur nu voorbij is.”