‘Al-Qaeda bereidde treinaanslag op verjaardag 9/11 voor’

Vanuit zijn huis in de Pakistaanse stad Abbottabad zou Bin Laden aanslagen in de VS hebben voorbereid. Foto AFP / Asif Hassan

Al-Qaeda was van plan om op de tiende verjaardag van 9/11, in september aanstaande, aanslagen te plegen op het Amerikaanse spoornetwerk. Dat zou blijken uit informatie die gevonden is in het Pakistaanse huis van Bin Laden.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen meldden vannacht dat de VS inlichtingen hebben verkregen die wijzen op een mogelijk plan van Bin Laden om op 11 september 2011 een Amerikaanse passagierstrein te laten ontsporen. De informatie wijst niet op concrete voorbereidingshandelingen.

Naar aanleiding van de mogelijke aanslag op een trein heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid deze week alle potentiële terreurdoelen opnieuw doorgelicht en de bewaking op vliegvelden en aan grenzen verscherpt.

Een woordvoerder van het ministerie benadrukte vannacht dat de verdenking gebaseerd is op een eerste, kleine hoeveelheid inlichtingen die na de operatie tegen Bin Laden zijn verkregen. Hij benadrukte dat de inlichtingen geen aanleiding geven om het dreigingsniveau te verhogen.

Interactieve graphic: Aanslagen Al-Qaeda