4 boeken over Osama

1 Jean Sasson, Najwa bin Laden & Omar bin Laden : Growing up Bin Laden. Osama’s Wife and Son Take Us Inside Their Secret World (Oneworld publications, 2009)

Vergeet Bin Ladens jihadtheorieën, die komen nauwelijks aan de orde, en zijn plannen voor zijn grote aanslagen bespreekt hij ook al niet met vrouwen en kinderen. Maar Osama bin Laden in het dagelijks leven, beschreven door zijn eerste vrouw en vierde zoon, is een geheel nieuwe ervaring.

2 Peter L. Bergen: The Osama Bin Laden I Know. An Oral History of al Qaeda's Leader (Free Press, 2006)

Bergen, terrorismespecialist en auteur van de bestseller Holy War Inc., besloot een poging te wagen de vele nog openstaande vragen te beantwoorden door een soort oral history te schrijven, vooral gefundeerd op uitspraken van bekenden van Bin Laden, maar ook gebaseerd op documenten. De meeste mensen die in zijn boek worden geciteerd hebben Bin Laden persoonlijk ontmoet.

3 Osama bin Laden: Messages to The World. The Statements of Osama Bin Laden (Verso, 2005)

Er zullen geen missiven meer komen, maar de meeste van Osama’s speeches zijn in dit boek gebundeld, van de vanuit Soedan uitgegeven verklaring ‘Het Verraad van Palestina’ tot de boodschap ‘Onttroon de tirannen’ uit december 2004.

4 Steve Coll: The Bin Ladens. The Story of a Family and its Fortune (Penguin, 2008)

Familiehoofd Mohammed bin Laden verwekte 54 kinderen bij 22 vrouwen. Zoon Osama viel aanvankelijk niet op in de enorme familie. Steve Coll schreef een klassieke familiegeschiedenis met als centrale personages Osama, zijn vader Mohammed en zijn halfbroers Salem en Bakr. De familiesaga wordt ingebed in de Saoedische geschiedenis.

De rubriek De lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws.