Warmte drukt prijs groenten

Er komen veel groenten op de markt. Dat leidt tot lagere prijzen, vooral voor sla. Oorzaak is het warme weer.

Het warme weer van de laatste tijd leidt ertoe dat naar verhouding veel groente in een korte periode op de markt komt, met als gevolg lagere prijzen voor boeren en tuinders. Vooral sla brengt minder op dan een jaar eerder, maar de weersomstandigheden zijn ook van invloed op producten als asperges, komkommers en paprika. De lage prijzen treffen de tuinders die hun teelt niet al op voorhand verkocht hebben, bijvoorbeeld door een contract te sluiten met de conservenindustrie.

Het tekort aan neerslag in Nederland is op dit moment uitzonderlijk. Dat schrijft het KNMI op zijn website. April was uitzonderlijk zacht. De gemiddelde temperatuur over de hele maand was in De Bilt 13,1 graden. Daarmee evenaart april 2011 het warmterecord 2007 en bereikt de hoogste waarde sinds het begin van de metingen in 1706. Gemiddeld over 1981-2010 bedraagt de temperatuur in april 9,2 graden.

De maand april was ook zeer droog. Gemiddeld viel 11 mm tegen 44 mm normaal. Na de droge maart en in combinatie met het zeer warme en zonnige weer leidde dat tot droogte.

Naar verwachting houdt de droogte de komende tien dagen aan. (NRC)