Van der Sar krijgt ultiem afscheidsduel

Manchester plaatst zich met een B-team voor de finale van de Champions League.

Finale wordt gedroomde afscheidsduel voor doelman Edwin van der Sar.

Edwin van der Sar is dichtbij, zoals hij het noemt, „het mooiste afscheid dat je jezelf kunt wensen”. Daarmee doelt hij ongetwijfeld op het winnen van de Champions League. Met Manchester United plaatste de veertigjarige doelman zich gisteravond voor de finale tegen FC Barcelona op 28 mei in Londen door Schalke 04 uit te schakelen. Zijn team kon de eindstrijd eigenlijk al niet meer ontgaan na de 0-2 zege in Gelsenkirchen. Op Old Trafford eindigde het duel opnieuw in een overwinning voor de Mancunians die met een B-team speelden: 4-1.

Aan de vooravond van het duel maakte manager Alex Ferguson op de persconferentie duidelijk dat Van der Sar een goede beslissing had genomen door na dit seizoen een punt te zetten achter zijn loopbaan. Daarmee werd ook de geringste twijfel dat de doelman er wellicht toch een seizoen aan vast zou plakken weggenomen. „Hij staat nu nog aan de top”, meende Ferguson. „Een voetballer op die leeftijd kan overvallen worden door een terugslag en onder zijn niveau zakken. Dat verdient Van der Sar met zo’n loopbaan niet. Zeker als je ziet hoe serieus hij nog met zijn vak bezig is en hoe hij zich verzorgt.”

Van der Sar staat voor de vijfde keer in zijn loopbaan in de finale van Champions League. Twee keer eerder won hij de ‘cup met de grote oren’: in 1995 met Ajax en in 2008 ook met Manchester United. Er is heel wat gebeurd sinds Louis van Gaal op een kaartavondje aan zijn vrienden vroeg of zij nog een goede keeper wisten. Ruud Bröring, toenmalig trainer van amateurclub Noordwijk, kende bij zijn club een atletische, lange slungel die ook aardig kon meevoetballen. Van der Sar rijpte bij Ajax onder de handen van keeperstrainer Frans Hoek. Na een blunder van Stanley Menzo bij Auxerre in 1993, waardoor Ajax werd uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi, schoof Van Gaal de onbekende Van der Sar naar voren.

Van der Sar zou tot 1999 bij Ajax onder contract blijven en dan verkassen naar Juventus. Daar maakte hij een mindere periode in zijn loopbaan door. Toen Juventus Gianluigi Buffon aantrok, verhuisde Van der Sar naar Fulham in de Premier League. Via de Londense club kwam hij in 2005 alsnog bij een topclub: Manchester United. Coach Ferguson had daarvoor het dringende advies nodig van oud-doelman Peter Schmeichel, maar trok later de haren uit zijn hoofd van spijt dat hij de Nederlander niet eerder had binnengehaald.

Van der Sar werd in achttien jaar betaald voetbal ook recordinternational. Hij stond 130 keer onder de lat bij Oranje. In 2008 deed bondscoach Bert van Marwijk kortstondig nog een beroep op Van der Sar. De doelman was na de interland tegen Noorwegen in Oslo blij dat hij naar huis kon. De comeback had fysiek en mentaal veel van hem gevraagd.

Kennelijk gaan de optredens met Manchester United hem gemakkelijker af. Vorige week hoefde hij tegen Schalke 04 maar een paar keer in actie te komen, gisteravond kreeg hij in het eerste kwartier echter al meer te doen. Ferguson had met het oog op de belangrijke competitiewedstrijd van aanstaande weekeinde zijn team op negen plaatsen gewijzigd. Alleen Van der Sar en vleugelspeler Antonio Valencia keerden terug in het elftal dat vorige week Schalke zo overtuigend versloeg.

United liet de Duitse ploeg aanvankelijk het spel maken, zorgde dat de verdediging goed stond opgesteld en kwam er bij tijd en wijle goed uit. In de 26ste minuut openden de Red Devils zo de score toen Antonio Valencia een pass van Darron Gibson feilloos afrondde. Als er al twijfel bestond over de finale op Wembley voor Manchester werd die voor rust geheel weggenomen toen Manuel Neurer een schot van Gibson uit zijn handen liet springen. Via de paal kaatste de bal in het net (2-0). Kort daarna verkleinde Jose Manuel Jurado met een onhoudbaar schot voor Van der Sar de achterstand voor Schalke.

De club uit de Bundesliga zag spits Klaas-Jan Huntelaar na een langdurige blessure in de laatste twintig minuten terugkeren, maar ook hij kon Schalke niet redden. Wel werd een doelpunt van zijn voet afgekeurd. Anderson bepaalde met twee treffers voor United de eindstand op 4-1. Van der Sar kon jubelen om zijn vijfde en laatste finale.