Orgasmes van kreunend staal en ware liefde

Fast & Furious 5: Rio Heist

Regie: Justin Lin. Met: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson. In: 100 bioscopen.**

Fast & Furious is een zeer succesvol actievehikel. De acteurs wisselden soms, de raceauto’s bleven. Want het draait om het stelen van auto’s om die na een race in de prak te rijden. Om orgasmes van wentelend, kreunend en scheurend staal, met tussendoor wat knokken, ruwe mannenvriendschap en ware liefde.

Bij zo’n filmserie dreigt de steeds groeiende overdaad. Elk deel doet er een schepje bovenop, brengt nieuwe achtergronden, schurken en bijfiguren in. Tot de serie overvol, vormloos en introvert wordt. Fast Five heeft dat punt in deel vijf bereikt. Ditmaal wijkt de kale bodybuilder Vin Diesel met vrienden uit naar Rio de Janeiro, waar de film halverwege een bankovervalfilm wordt.

Sterke, heldere actie en energieke cinematografie – de camera duikt als een dolfijn door de favela’s – kan niet voorkomen dat de film incoherent en monotoom is. Hij heeft gewoon te veel van alles: personages, relaties, grappen, knokken, schieten, racen. En zo weinig coherentie, logica en motivatie dat een lappendeken aan actiescènes ontstaat die je in elke volgorde kan afspelen. Een fraai wrak dat zich het best in stukjes en beetjes op je iPhone laat afspelen.

Coen van Zwol