Krèg mâah lekkâh de pavlova

Uitgerekend in de stad waar „Krèg mâah lekkâh de pleuris!” een gevleugelde uitdrukking is, ging Anna Pavlova dood aan pleuritis. Of preciezer, aan de gevolgen van het gebruik van slecht gesteriliseerd gereedschap bij de behandeling van pleuritis. De gevierde balletdanseres stierf op 23 januari 1931 in het Haagse Hotel des Indes. Ze was als afsluiting

Uitgerekend in de stad waar „Krèg mâah lekkâh de pleuris!” een gevleugelde uitdrukking is, ging Anna Pavlova dood aan pleuritis. Of preciezer, aan de gevolgen van het gebruik van slecht gesteriliseerd gereedschap bij de behandeling van pleuritis. De gevierde balletdanseres stierf op 23 januari 1931 in het Haagse Hotel des Indes. Ze was als afsluiting van een glanzende carrière op afscheidstournee. Die kreeg door het overlijden een navrante lading.

Aan Anna is het fameuze nagerecht van meringue, slagroom en zacht fruit opgedragen. „Zo licht als Pavlova” moet de schepper hebben gezegd. Australië en Nieuw-Zeeland betwisten elkaar de bakermat van deze culinaire creatie te zijn. In Australië gebruikt men vaak tropisch fruit, in Nieuw-Zeeland – hadden we het anders verwacht? – kiwi’s.

Elk zacht fruit is heel geschikt, maar de combinatie met aardbeien is in deze tijd van het jaar subliem. De variant met vanilleroomijs heeft altijd veel succes en ik denk dat sorbetijs ook niet te versmaden is.

Het zelf maken van een pavlova kost wat tijd, maar het is een fluitje van een cent. Alleen het bakken van de taartbodem van meringue vraagt wat zorg. Soms lekt hij suikerstroop, dat levert een kleffe maar niet onsmakelijke boel op. Het gebruik van een deel poedersuiker en een beetje maïzena is een goede remedie tegen het lekken.

Begin met het maken van een taartbodem van meringue, in de oven gebakken eiwitschuim. Je kunt een grote taartbodem maken, maar eenpersoonspavlovaatjes zijn een schattig alternatief. De meringuebodem is goed een dag tevoren maken.

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop 3 eiwitten *) heel stijf met 150 gram witte basterdsuiker. Spatel er op het laatst 50 gram poedersuiker en 2 theelepels maïzena door.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en modelleer het stijfgeslagen eiwit met behulp van een spatel tot een min of meer ronde taartvorm.

Laat de meringue in de oven 2 tot 3 uur bakken, eigenlijk is het meer drogen. De buitenkant moet bros zijn, de binnenkant nog een beetje zacht. Wie het niet erg vindt dat de meringue een beetje kleur krijgt zet de oven op 150 graden, dat verkort de baktijd tot ruim een uur. Laat hem in de oven afkoelen

Leg de taartbodem eerst op een serveerschaal. Ze is lastig te verplaatsen als ze eenmaal is opgetuigd. Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel basterdsuiker, meer is niet nodig. Het eiwitschuim is al mierzoet.

Verdeel de slagroom over de pavlova en leg de aardbeien erop. Neem aardbeien van Nederlandse bodem, die zijn zachter en hebben meer smaak dan de oogst uit het buitenland.

Neem, gezien de hoeveelheid slagroom en zoetigheid, „zo licht als Pavlova” met een korreltje suiker.

*) Als je een aspergemaaltijd besluit met een aardbeienpavlova, een mooi seizoensmenu, dan kunnen de eidooiers hun bestemming vinden in een hollandaisesaus bij de asperges.

Aardbeienpavlova

3 eiwitten *)

150 g + 1 el witte basterdsuiker

50 g poedersuiker

2 theelepels maïzena

0,25 l slagroom

500 g aardbeien