Kortkolom economie

Uitgever De Persgroep ziet winst fors stijgen

Amsterdam. Uitgeverij De Persgroep heeft over 2010 de nettowinst met 6 miljoen euro zien stijgen. In 2009 behaalde de uitgever van onder meer Belgsiche en Nederlandse kranten (waaronder de Volkskrant, Trouw en AD) een winst van 28 miljoen euro, vorig jaar was dat 34 miljoen. De omzet steeg van 796 miljoen euro in 2009 naar 932 miljoen in 2010. De stijgende lijn in de cijfers was vooral te danken aan reorganisaties. De advertentie-inkomsten in Nederland en België vielen voor zowel radio als kranten tegen. Topman Christian van Thillo van de Persgroep reageerde ook nog op de overname van tv-zender SBS door het Finse Sanoma en John de Mol. De Persgroep wilde de zender ook graag hebben, maar viel uiteindelijk af. „We zijn ver gegaan. Een tv-zender is geen must-have voor ons, maar dit was een unieke kans”, aldus Van Thillo. (NRC)

Britse bank Lloyds lijdt € 2,7 mld verlies

Londen. De Britse bank Lloyds is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw in de rode cijfers gekomen. Lloyds, waarin de Britse staat nog altijd een belang van 41 procent heeft, maakte 2,44 miljard pond (2,7 miljard euro) nettoverlies. Vorig jaar maakte de bank in het eerste kwartaal nog een winst van 1,1 miljard pond. Het verlies wordt vooral veroorzaakt door een afschrijving van 3,2 miljard pond als voorzorg op claims van klanten die een bepaalde verzekeringspolis bij Lloyds afsloten. Lloyds heeft verder te lijden onder de crisis in Ierland, waar de bank op het hoogtepunt van de crisis de in moeilijkheden geraakte bank HBOS overnam. De provisie op slechte leningen steeg tot 2,6 miljard pond waarvan 1,1 miljard in Ierland. (NRC)

Dunkin’ Donuts gaat naar de beurs

Rotterdam. Het moederbedrijf van fastfoodketen Dunkin’ Donuts wil een notering aan de Amerikaanse Nasdaqbeurs. Dunkin’ Brands Group uit Massachusetts maakte niet bekend hoeveel aandelen het bedrijf gaat plaatsen en wanneer. De op basis van toezichtsregels gepubliceerde informatie duidt op een beursgang met een maximale omvang van 400 miljoen dollar (270 miljoen euro). (AP)