Intel zoomt in op nieuwe generatie 3D-chips

De invoering van een nieuwe technologie is een goede reden om een leuk filmpje te maken over de werking van chips. Intel zoomt in op de toekomstige 3D-chip.   Met een chip-ontwerp gebaseerd op een nieuw soort ‘3D-transistors’ wil chipfabrikant Intel zijn aandeel in de kleine elektronica vergroten. In de nieuwe Tri-Gate processor, zoals Intel het

De invoering van een nieuwe technologie is een goede reden om een leuk filmpje te maken over de werking van chips. Intel zoomt in op de toekomstige 3D-chip.

 

Met een chip-ontwerp gebaseerd op een nieuw soort ‘3D-transistors’ wil chipfabrikant Intel zijn aandeel in de kleine elektronica vergroten. In de nieuwe Tri-Gate processor, zoals Intel het ontwerp heeft gedoopt, wordt aan de miljarden schakelingen in elke chip een extra laagje toegevoegd die de schakeling een stuk efficiënter maakt. De eerste processors moeten na de tweede helft van dit jaar geleverd worden.


Dankzij deze zogeheten derde dimensie heeft het gedeelte waar elektriciteit doorheen loopt minder contact met het geïsoleerde gedeelte. Er lekt beduidend minder energie weg – die lekkage wordt een probleem als chips maar blijven krimpen, zeker op het 22 nm (nanometer) niveau waar Intel nu op opereert. Dankzij het 3D-ontwerp is een kleiner voltage nodig om de chip aan te sturen: op lagere voltages is de 3D-chip 37 procent zuiniger dan een soortgelijke chip op 32 nm.

Daardoor kan de Intel-chip ook goed in de allerkleinste gadgets, zoals telefoons of nog kleinere elektronica, geplaatst worden. Momenteel maken telefoonfabrikanten vooral gebruik van andere chips, gebaseerd op ontwerpen van Intels concurrent ARM. Ook in tablet pc’s zitten amper processors van de Amerikaanse chipmaker. Intel is wel te vinden in ruim 80 procent van de thuiscomputers en zware servers in datacentra.

Volgens Intel-technicus Mark Bohr maakt het bedrijf met het nieuwe ontwerp 3D-chips een beduidend grotere sprong dan in de ‘gewone’ Wet van Moore. Die gaat er vanuit dat het aantal schakelingen in een chip elke anderhalf tot twee jaar verdubbelt. „Het lage energieverbruik gaat veel verder dan wat we normaal gezien bereiken bij een volgende generatie chiptechnologie. Het biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om bestaande producten kleiner te maken en ook om totaal nieuwe producten te ontwikkelen. We verwachten dan ook dat deze doorbraak Intels voorsprong op de rest van de halfgeleiderindustrie zal vergroten”, aldus Bohr.

Lees ook deze uitgebreide uitleg over de nieuwe chip op Anandtech.com