Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iconische foto blijkt toch iconisch

In this image released by the White House and digitally altered by the source to diffuse the paper in front of Secretary of State Hillary Rodham Clinton, President Barack Obama and Vice President Joe Biden, along with with members of the national security team, receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House, Sunday, May 1, 2011, in Washington. (AP Photo/The White House, Pete Souza)
In this image released by the White House and digitally altered by the source to diffuse the paper in front of Secretary of State Hillary Rodham Clinton, President Barack Obama and Vice President Joe Biden, along with with members of the national security team, receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House, Sunday, May 1, 2011, in Washington. (AP Photo/The White House, Pete Souza)

Update 13:10 uur: Bij het onderzoek dat ten grondslag lag aan dit bericht hebben we ons gebaseerd op onjuiste gegevens: we zijn ervan uitgegaan dat de inval in de compound van Osama bin Laden plaatsvond kort na half negen (Amerikaanse tijd). Uit het twitterbericht van ooggetuigen blijkt dat de actie kort na 15:30 uur Amerikaanse tijd plaatsvond. Dat betekent dus dat de foto van Souza wel genomen werd op het moment.

Dit schreven we eerder vandaag:

De ‘iconische’ foto van Obama en zijn staf, gespannen turend naar een scherm buiten beeld, werd genomen ruim vijf uur voordat de actie tegen Osama bin Laden begon. Dat blijkt uit onderzoek van nrc.nl.

Bovenstaande foto werd in luttele dagen hét beeld dat de actie tegen Osama bin Laden visueel samenvatte: de veiligheidsstaf van Barack Obama die in de Situation Room onder de westvleugel van het Witte Huis gespannen kijkt naar - wat leek - de actie van de Navy Seals in Pakistan. Later werd duidelijk dat er tijdens de actie geen videoverbinding met Pakistan was, maar met een plek een paar kilometer verderop in Washington, waar CIA-directeur Panetta live verslag deed van de actie. De indruk die wereldwijd ontstond was dat bovenstaande foto genomen werd tijdens de actie, getuige de gespannen blikken en zelfs de schijnbare schrik bij minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Na een oproep gisteren op deze website om meer informatie over de foto te vinden, kwamen nrc.nl-bezoekers Ariel Hershler en Jeroen Zuiddam op het idee om de Exif-data (Wikipedia) van de foto’s op te zoeken. Exif-data is informatie die aan fotobestanden wordt toegevoegd, en waaruit onder meer kan worden afgeleid wanneer de foto werd genomen.

Tijdstip opname

Toen het Witte Huis op maandagavond de foto’s, die door Pete Souza waren genomen, op Flickr plaatste, werd automatisch de Exif-data meegestuurd. Uit het fotobijschrift dat het Witte Huis zelf meeleverde bleek niet op welk tijdstip de foto’s waren genomen, er stond eenvoudigweg:

President Barack Obama and Vice President Joe Biden, along with with members of the national security team, receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House, May 1, 2011. Please note: a classified document seen in this photograph has been obscured. (Official White House Photo by Pete Souza)

Maar uit de Exif-data op Flickr, die bij de account van het Witte Huis niet makkelijk te vinden is maar wel online staat, blijkt veel meer: de bewuste foto werd genomen op zondag 1 mei 2011 om 16:05 uur: ruim vijf uur voordat de Navy SEALs de compound van Osama bin Laden bestormden.

Verder blijkt dat de foto is genomen met een Camera Canon EOS 5D Mark II en op 2 mei om vijf uur ‘s middags (lokale tijd) werd bewerkt in Adobe Photoshop CS5 op een Apple Macintosh-computer. Waarschijnlijk was dat het moment waarop de resolutie werd verlaagd van een deel van de foto, waarop uiterst geheime informatie te zien was.

Clinton: foto werd tijdens actie genomen

Hillary Clinton lijkt vooralsnog uit te gaan van het feit dat de foto tijdens de inval werd genomen. Tegenover AP zei ze dat ze ‘geen idee’ had wanneer de foto werd genomen.

I have no idea what any of us were looking at at that particular millisecond when the picture was taken.

Maar dan zegt ze:

Those were 38 of the most intense minutes.

Daarmee suggereert ze dat het niet tijdens een van de vele bijeenkomsten eerder die dag in de Situation Room gebeurde. Obama arriveerde halverwege de middag na een potje golf.

Om definitief te weten of de foto inderdaad om 16:05 uur werd genomen is het van belang dat Pete Souza de juiste tijdinstelling op zijn camera heeft. Uit andere foto’s die hij heeft genomen lijkt dit zo te zijn. Souza was op dit moment niet bereikbaar voor commentaar, en commentaar krijgen van het Witte Huis wordt waarschijnlijk moeilijk, omdat de officiële lijn is dat er geen mededelingen worden gedaan over wat er te zien is op het moment dat de foto werd genomen.

Bekijk de foto in detail:

Als jullie nog informatie over de foto hebben is die van harte welkom in de comments.