‘Dood Bin Laden klap voor Afghaanse Talibaan’

Een groep Talibaanstrijders uit de Afghaanste stad Herat gaf zich in april over aan de NAVO. Foto AFP / Aref Karimi

De dood van Osama bin Laden kan verstrekkende gevolgen hebben voor het verzet van de Talibaan in Afghanistan. Dat zei een hoge Amerikaanse generaal van het US Marine Corps vanavond tegen persbureau Reuters.

Majoor-generaal Richard Mills sprak de verwachting uit dat de dood van Bin Laden, wiens organisatie Al-Qaeda onder het Talibaanbewind een vrijhaven had in Afghanistan, een psychologische klap toebrengt aan de Talibaan en de Amerikanen veel inlichtingen over de Taliban kan opleveren. Mills zei:

“Ik denk dat de operatie mensen zal identificeren die de opstandelingen in Afghanistan ondersteunen. [...] Ook denk ik dat het (de operatie - red.) informatie zal geven over doelen van de Talibaan.”

Mills, die eind maart terugkeerde van een uitzending naar het zuidwesten van Afghanistan, zei dat Talibaanleider Mullah Omar zich zorgen zou moeten maken. “De operatie laat zien dat de Amerikanen gefocust zijn… als we het op je voorzien hebben, houden we onze focus tot de missie is geslaagd”.

De majoor-generaal, die denkt dat de dood van Bin Laden een “overweldigende impact” heeft op de moraal van de NAVO-troepen in Afghanistan, ziet naar aanleiding van Bin Ladens verblijfplaats geen reden de relatie van de VS met Pakistan te heroverwegen:

“Tijdens de verschillende keren dat ik met Pakistaanse generaals te maken had, vond ik ze coöperatief en professioneel en ondersteunden zij wat wij probeerden te doen.”