Buitenland

Verenigde Staten

Francis Alÿs

De expositie Francis Alÿs: A Story of Deception was eerder te gast in kunstcentrum Wiels in Brussel en Tate Modern in Londen. In het MoMa in New York wordt deze tentoonstelling opgehangen aan drie grote werken van Alÿs die het MoMA onlangs aankocht: Re-enactments (2001), When Faith Moves Mountains 2002) en Rehearsal I (Ensayo I) (1999-–2001). De Antwerpenaar Alÿs woont al langere tijd in Mexico. Alÿs geeft in zijn kunst commentaar op politieke en sociale verschijnselen als grenzen, globalisering en vooruitgang. Hij doet dat door middel van foto’s, schilderijen, tekeningen, dia-installaties en videowerken.

Tot 1 aug. Inl www.moma.org

Duitsland

Videoclips

In het Museum für Angewante Kunst in Keulen wordt aandacht besteedt aan de ontwikkeling van de videoclips in de muziekindustrie. Tot en met 3 juli worden circa honderd internationaal bekende videoclips vertoond – van de vroege avant-gardefilms tot huidige clips.

Inl www.museumkoeln.de

Frankrijk

Anish Kapoor

In het Grand Palais in Parijs is het werk te zien dat de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor heeft gemaakt voor Monumenta 2011. Elk jaar mag een internationaal bekende kunstenaar de ruim 13.500 vierkante meter grote hal van het Grand Palais in Parijs te vullen. Kapoor maakte Leviathan, een kunstwerk dat bestaat uit vier opblaasbare ballonnen van pvc, 100 meter lang, 70 meter breed en 48 meter hoog, dat ingeklemd lijkt te zitten tussen vloer en plafond.

Monumenta: 11 mei t/m 23 juni Grand Palais. Inl: www.monumenta.com.

Oostenrijk

Vienna Art Fair

Met 127 internationale exposanten heeft de 7de editie van de Vienna Art Fair zich een duidelijke plaats in de internationale verkooptentoonstellingen veroverd van contemporaine kunst. De beurs, die ook in trek is bij kunstenaars uit Centraal en Oost-Europa, wordt gehouden van 12 tot en met 15 mei in het Congrescentrum in Wenen.

Inl www.viennafair.at

België

Sven Augustijnen

Kunstcentrum Wiels in Brussel presenteert het nieuwe project van de in Brussel gevestigde kunstenaar Augustijnen. Centraal staat de documentaire film Spectres die de gebeurtenissen onderzoekt van één van de zwartste pagina’s uit de koloniale periode van Belgisch Congo: de moord op Patrice Lumumba.

T/m 31 juli. Inl www.wiels.org