Zo gebruikte ik epo, zegt Ballan tegen apotheker

Oud-wereldkampioen Ballan is een van de grote namen in een nieuw dopingschandaal in het Italiaanse wielrennen. „Heb je wat op voorraad?”

Waar praten een wielrenner en een apotheker over tijdens een telefoongesprek? In het geval van oud-wereldkampioen Alessandro Ballan en apotheker Guido Nigrelli uit het Noord-Italiaanse stadje Mantova over groeihormonen, epo en bloedtransfusies.

Ballan en Nigrelli wisten alleen niet dat de politie meeluisterde. De Italiaanse justitie deed ten tijde van het gesprek, in april 2009, al een jaar onderzoek naar een omvangrijk dopingnetwerk rond de apotheker en de Italiaanse wielerploeg Lampre. Ballan was daar kopman.

Het justitieel onderzoek naar het Mantova-netwerk lijkt een van grootste dopingzaken van de laatste jaren te worden. Volgens openbaar aanklager Antonino Condorelli, die zijn dossier vorige maand afrondde, was sprake van georganiseerd dopegebruik bij Lampre. Verdachten zijn de ontslagen manager Beppe Saronni, ex-wereldkampioen en tweevoudig Girowinnaar, plus dertien renners die de voorbije jaren voor Lampre reden. Apotheker Nigrelli zou Ballan en anderen verboden middelen als epo, efedrine, testosteron en steroïden hebben verstrekt.

De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport – nauw verbonden aan de Giro d’Italia die zaterdag van start gaat – citeerde gisteren uit niets verhullende taps van telefoongesprekken tussen Ballan en Nigrelli. Op 1 april 2009 spraken de twee over groeihormonen:

Ballan: „Is dat G?” [ groeihormoon]

Nigrelli: „Ja, natuurlijk.”

Ballan: „Maar hoe gebruik je dat?”

Nigrelli: „Oraal”.

Ballan: „Heb je wat op voorraad?”

Nigrelli: „Het wordt dinsdag bezorgd.”

Drie weken later spraken Nigrelli en Ballan over een kuur met eiwithormoon epo. Epo stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen, waardoor het vermogen tot zuurstofopname en daarmee het uithoudingsvermogen van de gebruiker toeneemt.

Nigrelli: „Hoeveel heb je er gedaan?”

Ballan: „Dit is de vijfde.”

Ballan zegt tijdens hetzelfde gesprek: „Dit is hoe ik de epo heb gebruikt (..) .”

Nigrelli belde op 2 mei 2009 met Ballans collega Daniele Pietropoli. De apotheker beveelt hem doping aan. „Zonder chemicaliën zou Ballan het nooit hebben gered”, hield de apotheker Pietropoli voor. Ballan was een jaar eerder wereldkampioen geworden.

De openbaar aanklager in Mantova heeft vrijwel de gehele Lampre-ploeg uit het jaar 2009 als verdacht bestempeld. Op zijn lijst staan wielrenners, ploegleiders, verzorgers en ploegartsen. Volgens justitie zouden zij „verboden medicijnen en substanties die ook in geval van ziekte niet zijn te rechtvaardigen” hebben gebruikt, of dopingmiddelen hebben gekocht „uit illegale bron”. Ballan wordt ook beschuldigd van het gebruik van bloeddoping.

In Italië is dopingbezit en dopegebruik strafbaar. Binnenkort beslist een rechter of de verdachten worden vervolgd. Onder hen bevinden zich ook Damiano Cunego – de huidige kopman van Lampre en voormalig Girowinnaar (2004) – en de Deen Michael Rasmussen die in 2007 als geletruidrager voor Rabobank uit de Tour werd gezet wegens het ontlopen van dopingcontroles.

In het verleden heeft Lampre elke betrokkenheid bij het Mantova-onderzoek ontkend. Nigrelli zei vorig jaar in La Gazzetta dello Sport dat de ploeg alleen toegestane medicijnen – dus geen doping – bij hem heeft aangeschaft.

Het dopingonderzoek dat in totaal drie jaar heeft geduurd en waarbij verdachten werden geschaduwd, telefoons afgetapt en huiszoekingen werden verricht, veroorzaakte de afgelopen weken veel ophef in Italië. Renners die in het onderzoek opdoken, werden door hun ploegen van de deelnemerslijst van de Giro geschrapt. Ook Ballan mag van zijn huidige ploeg BMC niet starten in Turijn.

Mauro Santambrogio, die samen met Ballan overkwam van Lampre, werd eveneens geschorst door BMC. Ook de voormalige Lampre-renners Mauro Da Dalto (nu Liquigas), Marco Bandiera (Quickstep) en Marzio Bruseghin (kopman Movistar) verschijnen zaterdag niet aan de start van de Giro.