Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ze zijn nu even met hun nevenfuncties bezig

Kamerleden geven in een register hun nevenfuncties op. Dat blijkt niet volledig te zijn. Enkele PVV’ers verzuimden hun baan als gemeenteraadslid te melden.

Nederland, Den Haag , 17-9-2008 Tweede Kamer. Algemene politieke beschouwingen na prinsjesdag. Voorafgaande aan de vergadering wordt de plenaire zaal schoongemaakt. Foto Maarten Hartman
Nederland, Den Haag , 17-9-2008 Tweede Kamer. Algemene politieke beschouwingen na prinsjesdag. Voorafgaande aan de vergadering wordt de plenaire zaal schoongemaakt. Foto Maarten Hartman Maarten Hartman

Onvolledig, hier en daar verouderd, enkele spelfouten. Het Openbaar Register van nevenfuncties van Tweede Kamerleden heeft de kenmerken van een wat vrijblijvend document. Dat blijkt ook weer uit het meest recente overzicht waarin de volksvertegenwoordigers opgeven wat ze naast hun parlementaire bezigheden doen.

Toch is het allerminst vrijblijvend bedoeld. Het Reglement van Orde van de Tweede Kamer meldt dat er een register „wordt bijgehouden waarin leden hun nevenactiviteiten en de (te verwachten) inkomsten [...] vermelden, uiterlijk één week na aanvaarding daarvan”. Sommige leden geven inkomsten per maand op. Anderen geven jaarcijfers. Sommigen melden hun inkomsten met brutobedragen, anderen niet. Sancties zijn er niet.

Oude informatie blijft staan, zoals de vermelding dat PvdA-Kamerlid Khadija Arib in 2009 verdiende met een boek. Andere informatie dubbelt: bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet staan 47 nevenfuncties; 21 daarvan zijn dubbel gemeld. Nieuwe informatie ontbreekt: PVV’er Hero Brinkman meldt geen nevenfuncties, hoewel hij sinds 10 maart Provinciale Statenlid in Noord-Holland is. Zijn jaarlijkse vergoeding van 13.362,99 ontbreekt dus op de lijst. Hetzelfde geldt voor fractiegenoten Joram van Klaveren (in Flevoland), en Roland van Vliet (in Limburg). Na vragen van deze krant laat een PVV-voorlichter weten dat het register vandaag nog word aangepast.

Het grootste deel van de nevenfuncties van Kamerleden is overigens onbetaald. Veel functies kosten ook weinig tot geen tijd, zoals lidmaatschappen van comités van aanbeveling. Kamerleden zitten relatief vaak in overlegorganen rond de (gehandicapten)zorg, en verlenen met grote regelmatig hun tijd en naam aan goede doelen.

Een Kamerlid ontvangt voor het Kamerlidmaatschap zo’n 95.000 euro bruto, exclusief eindejaarsuitkering.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het foto-onderschrift bij het stuk Ze zijn nu even met hun nevenfuncties bezig (4 mei, pagina 10 en 11) staat een verkeerde fotograaf vermeld. De foto is gemaakt door Maarten Hartman.