Voorjaar uitzonderlijk droog - geen verandering in zicht

Foto: AFP

De droogte in Nederland op dit moment is uitzonderlijk en er komt voorlopig  nog geen einde aan. Het huidige tekort aan neerslag wordt normaal gesproken pas in juli of augustus bereikt, meldt het KNMI vanmiddag.

Volgens het KNMI neemt het tekort door het zonnige en warmere weer van de komende dagen alleen maar toe. De komende tien dagen verandert er op een enkele bui na nog weinig en neemt de droogte verder toe.

Het aanhoudende warme, zonnige en droge weer wordt veroorzaakt door zogenoemde ‘standvastige hogedrukgebieden’ in onze omgeving. Door zo’n blokkade, die zich de laatste maanden vaker heeft voorgedaan, ontbreekt de westelijke stroming met aanvoer van buien en regengebieden.

Nog niet duidelijk of het ook een warme zomer wordt

Of het droge weer ook duidt op een droge en warme zomer kan het KNMI nog niet zeggen. In maart en april 2007 was er een vergelijkbaar tekort aan neerslag, maar in juni regende het volop.

Het huidige droge weer heeft ook gevolgen voor de afvoer door de grote rivieren. De Rijnafvoer is inmiddels lager dan in 1976 in dezelfde tijd van het jaar. Alleen in 1921 was er bij Lobith een nog lagere Rijnafvoer in deze periode van het jaar, schrijft het KNMI.

Code rood in provincie Utrecht en deel van Noord-Holland

In de provincie Utrecht en een deel van Noord-Holland geldt sinds woensdagochtend weer code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Door de aanhoudende droogte is de hoogste alarmfase weer van kracht, staat op de site natuurbrandgevaar.nl. Dinsdag ging de Veluwe al terug naar code rood.

Vorige week was de code al in veel delen van het land van kracht, maar deze werd in de meeste gebieden teruggebracht tot code oranje na enkele regenbuien in de nacht van woensdag op donderdag. Brandweerkorpsen zijn bij code rood ‘zeer waakzaam’ en rukken met extra materieel en mankracht uit bij een melding van een natuurbrand. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.