Toch geen boete wegens Vuitton-tas op schilderij

Darfurnica van Nadia Plesner

De kunstenares Nadia Plesner hoeft modehuis Louis Vuitton toch geen dwangsom van 5.000 euro te betalen voor elke dag dat haar schilderij Darfurnica wordt getoond. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.

Op het schilderij staat, naast president Barack Obama en Paris Hilton, een mager jongetje met een kleurrijk bedrukte tas van Louis Vuitton. Plesner wil met het schilderij aandacht vragen voor de situatie in Darfur. Het modemerk sprak echter van een inbreuk op het merkenrecht.

In januari won Vuitton een rechtszaak tegen de Deense kunstenares, die in Nederland woont en werkt, en tegen de galerie Esplanaden in Kopenhagen, waar het schilderij op dat moment hing.

Per dag dat het schilderij in de galerie en op internet te zien was, moest Plesner de dwangsom betalen. Zij spande daarop zelf een kort geding aan tegen Vuitton, en werd woensdag in het gelijk gesteld. Inmiddels zou de dwangsom zijn opgelopen tot bijna een halve ton.