Rasmussen: dood Bin Laden verandert missie Afghanistan niet

Rasmussen tijdens de NAVO-persconferentie van vanmiddag in Brussel. Foto: AFP / Georges Gobet.

De dood van Osama bin Laden verandert niets aan de koers of duur van de NAVO-missie in Afghanistan. Dat zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vanmiddag op een persconferentie.

Rasmussen benadrukte dat de dood van Bin Laden, die hij “gerechtvaardigd” noemde, geen invloed heeft op het tijdschema dat de NAVO in Afghanistan hanteert. De Amerikanen zijn van plan om in juli van dit jaar te beginnen met het terugtrekken van hun troepen. Rasmussen sprak de hoop uit dat Bin Ladens dood het functioneren van Al-Qaeda zal ondermijnen.

‘Betere samenwerking tussen NAVO en Pakistan nodig’

De NAVO-chef zei op de persconferentie ook dat zijn organisatie de samenwerking met Pakistan moet opvoeren om de missie in Afghanistan te kunnen voltooien. Dat Bin Laden zich in het land bleek te verschuilen is voor Rasmussen geen belemmering, maar juist een extra reden die de noodzaak van een innige band met Pakistan onderstreept.

Naast Bin Laden en Pakistan sprak Rasmussen ook over de voortgang van de NAVO-missie in Libië. Volgens het hoofd van de NAVO zijn de strijdkrachten van Gaddafi een stuk zwakker dan bij het begin van de operatie. “Iedere week maken we vooruitgang en treffen we belangrijke doelen”, aldus Rasmussen.

De secretaris-generaal ontkent dat er sprake is van oorlogsmoeidheid bij de NAVO-lidstaten in Libië:

“Ik voel totaal geen vermoeidheid. Integendeel, we hebben vandaag weer een ontmoeting gehad met de deelnemende landen en daarin hebben we onze sterkte toewijding aan de operatie herbevestigd.”