‘Prominente kaderleden FNV willen van Jongerius af’

Den Haag : 25.3.2009 Hoorzitting Sociale Partners met Tweede Kamer. Agnes Jongerius – FNV – © foto Roel Rozenburg
Den Haag : 25.3.2009 Hoorzitting Sociale Partners met Tweede Kamer. Agnes Jongerius – FNV – © foto Roel Rozenburg FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Foto NRC / Roel Rozenburg

Een aantal prominente kaderleden van FNV Bondgenoten wil van het bestuur van de overkoepelende FNV af. Zij eisen het aftreden van voorzitter Agnes Jongerius en de overige drie bestuursleden, schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

‘Liever geen bestuur dan een slecht bestuur’, staat in een oproep die onder anderen is ondertekend door de kaderleden Ruud de Kloe en Nico Betjes. De Kloe zegt te spreken namens grote bedrijfsgroepen, waaronder de havens, industrie, vervoer, DSM, Shell, Unilever en de uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. Dat zou genoeg zijn voor een meerderheid binnen de bond.

‘Absoluut niet de mening van het bestuur’
FNV Bondgenoten is de grootste vakbond van Nederland. Een woordvoerder stelt in de krant dat de kaderleden absoluut niet de mening van het bestuur of alle leden verwoorden. Ingewijden zeggen volgens de krant echter dat de ergernis over Jongerius ‘wel degelijk’ breder leeft.

Achter de schermen woedt een gevecht tegen de ondoorzichtige besluitvormingscultuur binnen de FNV, tegen de defensieve houding van de top. Onder wie Agnes Jongerius.

NRC-redacteur Jos Verlaan schreef vorige maand in NRC Handelsblad dat argwaan domineert binnen de gelederen van de FNV:

Argwaan in eigen huis, met name bij de grootste bonden die aangesloten zijn bij de Vakcentrale FNV: Bondgenoten en AbvaKabo. “Argwaan en gebrek aan betrokkenheid”, aldus een kaderlid van Bondgenoten. “We worden keer op keer overvallen door nieuwe stappen in de onderhandelingen, die dan ook nog eens niet meer terug te draaien zijn. Veel van ons hebben het gevoel, in een proces te worden gezogen, zonder dat we nog invloed hebben op het resultaat.”

Kaderlid Ruud de Kloe stoort zich eraan dat de leden niet worden betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw pensioenenstelsel, zo zegt hij in FD. Jongerius en het bestuur zeggen in de krant dat de vakbondsleden de laatste jaren via referenda juist steeds vaker bij grote vraagstukken worden betrokken.

‘Trage reactie op proefballonetjes kabinet’
De vakcentrale reageert volgens De Kloe te traag op proefballonnetjes van het kabinet. Soms zou een reactie pas twee dagen na de aankondiging van een nieuw plan komen.

In september vorig jaar zouden de kaderleden al tegen Jongerius hebben gezegd dat ze op moest stappen. Toen dat niet gebeurde, stuurden ze dit najaar een brief aan het hele FNV-bestuur. De brief ging ook naar de voorzitters van de negentien vakbonden. “Die delen onze mening niet, maar we blijven niet navelstaren.” De twee zijn van plan kaderleden en bedrijfsgroepen bij andere vakbonden van de FNV te vragen zich ook over de kwestie uit te spreken. “Het verzet zal groeien.”