Pakistan arresteert bouwer villa Osama bin Laden

Media en omwonenden verzamelden zich gisteren om de door metershoge muren en prikkeldraad omheinde villa van Bin Laden. Foto AFP / Aamir Qureshi

De bouwer van de villa van Osama bin Laden is door de Pakistaanse autoriteiten aangehouden. Ze willen volgens de NOS weten of het zwaarbeveiligde pand specifiek als schuilplaats voor Al-Qaeda is ontworpen.

De opdrachtgever van de bouw, die in 2005 plaatsvond, is nog niet gevonden. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat deze bij de overval door Amerikaanse Navy SEALs om het leven is gekomen.

Pakistan krijgt hevige kritiek te verduren sinds bekend is dat Bin Laden jarenlang comfortabel in zijn ruime woning kon verblijven. De villa bevond zich in Abbottabad vlakbij een militaire installatie en niet ver van de hoofdstad Islamabad. De Pakistaanse president Zardari ontkent dat de autoriteiten wisten van de verblijfplaats.

Een arts die in 2004 het stuk land verkocht waarop de villa is gebouwd, heeft inmiddels de koper geïdentificeerd als Mohammed Arshad. Hij is een van de twee mannen die vaak werden gezien terwijl ze het Al-Qaeda compound verlieten.

Persbureau AP heeft de hand gelegd op eigendomsbewijzen die aantonen dat Arshad het land in vier etappes kocht. Volgens de verkopende partij werd de deal in 2005 uiteindelijk afgerond. Hij beschreef Arshad als een “bescheiden, verlegen man” die beweerde de grond te kopen voor zijn oom.