Nu al de foto van het jaar, maar wat staat erop?

President Obama en zijn veiligheidsstaf die live de inval in de villa van Osama bin Laden volgen. Volgens het Witte Huis, die deze foto maandagavond verspreidde, is dat wat we zien. Maar is dat wel zo? En wat kun je verder nog zien? Een close-up.

De redactie van NRC Digitaal heeft het vastgelegde moment in de Situation Room van zoveel mogelijk verklarende tekst voorzien, die tevoorschijn komt als je met je muis over het beeld beweegt:

Heb je nog iets anders op de foto gezien, of iemand geïdentificeerd? Vertel het ons in de comments onderaan deze post, dan maken we een nieuwe versie van de foto.

Het werd op fotosite Flickr in no time een van de best geklikte foto’s tot nu toe, het beeld dat Pete Souza, de staffotograaf van het Witte Huis, afgelopen zondag vastlegde.

Hoe laat de foto werd gemaakt heeft het Witte Huis helaas niet verteld. Of dit dus tijdens de inval was, of erna, bij een briefing vanuit Pakistan, of een contactmoment met de baas van de CIA, kan niet met zekerheid worden gezegd. Wel is het zeker dat het was vóór Obama - rond half vijf Nederlandse tijd - aan de toespraak werkte die hij maandagochtend om vijf over half zes Nederlandse tijd gaf, want op de foto in de Oval Office zien we dat hij geen golfkleding meer aanheeft.

Foto Pete SouzaFoto Pete Souza

Obama was iets na half tien Nederlandse tijd met golfkleding aangekomen in de Situation Room.

Foto AP/Susan WalshFoto AP/Susan Walsh

Die kleding draagt hij ook op de bewuste foto, waardoor aannemelijk is dat die foto is gemaakt tussen 21:30 uur zondagavond en 04:30 uur maandagochtend Nederlandse tijd. Op een foto die gemaakt is tijdens de toespraak is overigens te zien dat Hillary Clinton nog hetzelfde pakje draagt.

Foto Pete SouzaFoto Pete Souza

De grote vraag die blijft is dus: hoe laat werd de foto gemaakt?