Nijmeijer pleegde aanslag

Bij de aanslag van het FARC-lid kwam een kind om het leven.

Tanja Nijmeijer, de nu 33-jarige Nederlandse bij de linkse rebellenbeweging FARC in Colombia, heeft in 2003 meegewerkt aan een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota waarbij een kind om het leven kwam. Dat vertelt ze in een nieuw boek van de Colombiaanse journalist Jorge Botero, meldt persbureau AFP. Doelwit van de aanslag was een sportartikelenfabriek waarvan de eigenaar geen geld wilde afstaan aan de rebellenbeweging. De Nederlandse was degene die de explosieven plaatste. Bij de aanslag raakten ook zestien mensen gewond. Nijmeijer, die zich in 2002 aansloot bij de FARC, heeft volgens Botero geen spijt. Hij baseerde zijn boek op interviews die hij vorig jaar met haar had. Delen van die gesprekken maakte hij vorig jaar al openbaar. Nijmeijer zei toen dat ze niet wilde worden gered van de guerrillabeweging. „Ik blijf bij de FARC tot mijn dood of tot de overwinning”, zei ze in een video die de Wereldomroep publiceerde. (NRC)