Nationaal Historisch Museum wil in Paleis Soestdijk

De Vaderlandse Pers is vandaag in groepsverband losgelaten in Paleis Soestdijk,het voormalige onderkomen van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Groepsgewijs kreeg men de gelegenheid om te fotograferen. Het echte Geheim van Soestdijk, de privé onderkomens werden angstvallig gesloten gehouden. Binnenkort wordt het opengesteld voor het publiek.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Soestdijk,30 november 2006
De Vaderlandse Pers is vandaag in groepsverband losgelaten in Paleis Soestdijk,het voormalige onderkomen van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Groepsgewijs kreeg men de gelegenheid om te fotograferen. Het echte Geheim van Soestdijk, de privé onderkomens werden angstvallig gesloten gehouden. Binnenkort wordt het opengesteld voor het publiek.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Soestdijk,30 november 2006 Paleis Soestdijk. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het Nationaal Historisch Museum omarmt het idee om te worden ondergebracht in Paleis Soestdijk. Vijftien prominente historici pleitten hier vanochtend voor in een open brief in de Volkskrant.

Volgens de historici, onder wie Cees Fasseur, Herman Pleij, Henk Wesseling en NIOD-directeur Marjan Schwegman, is Paleis Soestdijk een historisch gebouw met een bijzondere uitstraling. Het museum zou daar volgens de historici prima tot zijn recht komen:

“Dit geliefde paleis moet nodig een nieuwe bestemming krijgen, met een verbindende publieke functie. De opdracht van het Nationaal Historisch Museum is daar bijzonder geschikt voor. Het paleis is centraal gelegen in Nederland en goed bereikbaar. (…) Bovenal krijgt het Nationaal Historisch Museum daarmee dan ook werkelijk, en eindelijk, een huis met de allure die past bij zijn opdracht en ambities.”

Erik Schilp, algemeen directeur van het NHM, reageert op de website van het museum als volgt op dit idee:

“Wij zijn heel blij met de brede steun van deze prominente groep hoogleraren. Het voorstel is in het belang van het paleis, van het NHM en van de Nederlanders, die een betere kennis van hun eigen verleden verdienen.”

De provincie Utrecht pleitte er al eerder voor om het NHM onder te brengen het paleis. Het museum heeft nu geen eigen gebouw en valt slechts virtueel te bezoeken.

Brief is geoliede samenwerking tussen NHM en historici

Volgens Ron Rijghard, redacteur van de kunstredactie van NRC, is het niet opmerkelijk dat Schilp het idee van de historici omarmt. De historici hebben volgens hem uiteraard contact gehad met de directie van het Nationaal Historisch Museum en informatie ingewonnen over het voorstel.

“Zoals dat gaat met lobbyen is de brief een samenwerking tussen de twee directeuren van het Nationaal Historisch Museum en de historici. Zij hebben de historici van argumenten voorzien. Met vijftien auteurs kan niet iedereen meeschrijven. Historicus Henk Wesseling bijvoorbeeld is gewoon door Schilp gevraagd of hij zijn naam onder de brief wil zetten.”

Rijghard kan moeilijk inschatten in hoeverre het idee kans van slagen heeft. Het is volgens hem “een politieke kwestie” en “een zaak van geld”.

“Het wordt ingewikkeld om de staatssecretaris er van te overtuigen om te investeren in een organisatie in een tijd dat er flink bezuinigd moet worden. Het sterke van het voorstel is dat je twee vliegen in één klap slaat: het Nationaal Historisch Museum heeft een vestiging en er wordt een bestemming gevonden voor  Paleis Soestdijk dat al jaren leeg staat en toch dringend gerenoveerd moet worden.”

De plannen voor een vestiging in Arnhem sneuvelden vorig jaar. De Raad voor cultuur adviseerde vorige week om het NHM te laten samenwerken met het Rijksmuseum. In de Zuiderkerk in Amsterdam opent binnenkort een kleine tentoonstelling, waar het museum sinds een paar maanden zijn kantoor heeft.

Paleis Soestdijk staat al leeg sinds het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard in 2004 en is in de weekenden opengesteld voor het publiek. De Rijksgebouwendienst is al lang op zoek naar een nieuwe bestemming voor het paleis, dat voor miljoenen euro’s moet worden gerenoveerd.