Man gaat niet vaker vreemd dan vrouw

GTST-personage Charlie (Lieke van Lexmond) gaat vreemd met Danny (Jan Kooijman).

Het is een bekend cliché dat mannen vaker vreemdgaan dan vrouwen. Maar klopt dat wel? Uit een onderzoek dat Tilburgse en Groningse psychologen binnenkort publiceren in Pschological Science blijkt van niet. De onderzoekers ontdekten dat mannen niet vaker vreemdgaan dan vrouwen. Mensen met macht blijken vaker vreemd te gaan.

Dat het lijkt alsof mannen vaker vreemdgaan, komt volgens de onderzoekers doordat er nog steeds meer mannen topfuncties bekleden dan vrouwen, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Naarmate er meer vrouwen aan de top komen, zullen die vast vaker vreemdgaan.

Ruim een kwart weleens ontrouw geweest

De Tilburgse en Groningse psychologen hielden een enquête met tweehonderd vragen onder 1.275 Intermediair-lezers met een baan (46 procent vrouwen). De belangrijkste resultaten:

  • Hoe machtiger de deelnemers zich voelden, hoe positiever ze antwoordden op de latere vraag of ze ooit zouden overwegen hun partner te bedriegen met een ander.
  • Hoe machtiger de deelnemers zich voelden, hoe groter de kans dat ze zeiden weleens stiekem seks te hebben gehad met een ander dan hun partner.
  • Ruim een kwart zei weleens ontrouw te zijn geweest. Er waren geen verschillen tussen mannen en vrouwen.

De Tilburgers denken niet dat hun onderzoeksresultaten specifiek zijn voor Nederland.

Dat machtiger mensen meer vreemdgaan, komt vooral doordat ze zich zelfverzekerder voelen over hun eigen aantrekkelijkheid, charme en verleidingskracht, bleek uit aanvullende analyses. En, in iets mindere mate, doordat het zware werk deze managers van hun partners vervreemdde.

Het bekendste voorbeeld van een machtige man die vreemdging:

Meer contacten tussen mannen en vrouwen dan vroeger

Toevalligerwijs stelde nrc.next-lezer Matthijs Hendriks gisteren in de nrc.next rubriek ‘next question’ de vraag of mannen vaker vreemdgaan dan vrouwen. Sociaal-demograaf Jan Latten van CBS kon geen cijfers geven over vreemdgaan, maar gaf wel een verklaring waarom vreemdgaan vermoedelijk vaak voorkomt:

“Er zijn meer contacten tussen mannen en vrouwen dan vroeger, omdat de vrouw niet meer automatisch thuisblijft als huisvrouw. De ontmoetingskansen worden groter en ook de kans dat je kunt vergelijken en gaat nadenken over je eigen relatie. Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?