Kortkolom buitenland

Artsen vervolgd om protest in Bahrein

Manama. De Bahreinse autoriteiten hebben gisteren bekendgemaakt tientallen artsen en verplegers te vervolgen die gewonde shi’itische demonstranten hebben behandeld tijdens de massabetogingen voor democratisering in maart. De 23 artsen en 24 verplegers worden onder andere beschuldigd van deelneming aan pogingen de sunnitische monarchie ten val te brengen. Het neergeslagen protest is door de overheid gebrandmerkt als een door Iran geïnitieerde couppoging. (Reuters, AP)

‘N-Korea telt 200.000 politieke gevangenen’

Londen. Noord-Korea heeft zo’n 200.000 politieke gevangenen, die het bewind in zes enorme kampen heeft ondergebracht. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gisteren gezegd. De organisatie toonde ook luchtfoto’s van de uitgestrekte complexen. Volgens Amnesty worden de gevangenen als slaven behandeld, moeten ze vaak dwangarbeid verrichten en worden ze soms gemarteld. Zulke kampen bestaan al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw maar ze zouden de laatste jaren sterk zijn uitgebreid. (Reuters)

Aanslag in café in Bagdad, 16 doden

Bagdad. Een bomexplosie in een café in Bagdad vol jonge mannen die naar een voetbalwedstrijd op tv zaten te kijken, heeft gisteren zeker 16 mensen het leven gekost. De aanslag had plaats in een shi’itische enclave in de sunnitische wijk Dora van de Iraakse hoofdstad. Hij droeg de kenmerken van Al-Qaeda-in-Irak, de sunnitische extremistengroep die voor het leeuwendeel van het aanhoudend terrorisme verantwoordelijk is. De shi’itische meerderheid vormt vaak het doelwit. (AP)

Spreekrecht voor EU in Verenigde Naties

Rotterdam. De Europese Unie krijgt als eerste internationale organisatie spreekrecht in de Verenigde Naties. De VN namen gisteren een motie aan die het mogelijk maakt dat EU-voorzitter Van Rompuy, buitenlandcoördinator Ashton en lagere EU-vertegenwoordigers de VN toespreken. Ook krijgt de EU andere rechten die tot dusver waren voorbehouden aan afzonderlijke landen, zoals het indienen van amendementen. Aanvankelijk bestond bij andere landen weerstand tegen een grotere rol van de EU in de VN. (NRC)