Kort nieuws Binnenland

Hoogste paraatheid brandgevaar uitgebreid

Rotterdam. In de provincie Utrecht en een deel van Noord-Holland geldt sinds vanochtend weer code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Door de aanhoudende droogte is de hoogste alarmfase weer van kracht, staat op de site natuurbrandgevaar.nl. Gisteren ging de Veluwe al terug naar code rood. Vorige week was de code al in veel delen van het land van kracht, maar deze werd in de meeste gebieden teruggebracht tot code oranje na enkele regenbuien. Brandweerkorpsen zijn bij code rood ‘zeer waakzaam’ en rukken met extra materieel en mankracht uit bij een melding van een natuurbrand. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd. (Novum)

Na zes jaar weer kernafvaltransport

Rotterdam. Voor het eerst in zes jaar wordt binnenkort nucleair afval van de kerncentrale in Borssele voor verwerking naar Frankrijk vervoerd. Het transport zal plaatsvinden per trein. De vereiste vergunning is geregeld, aldus Jan Wieman, manager splijtstof bij energiebedrijf EPZ dat eigenaar is van de centrale. Voor het transport wordt het afval twee jaar gekoeld in een bassin. Dat bassin begint nu vol te raken. Wanneer het transport plaatsvindt, is niet precies bekend. Milieuorganisatie Greenpeace verzet zich ertegen, maar een eerder bezwaar vond geen gehoor bij de Raad van State. Stralingsdeskundige bij Greenpeace Ike Teuling noemt het „geen goed idee om levensgevaarlijk hoog radioactief afval door Europa te slepen”. Volgens haar bestaat er altijd het risico van een ongeluk. (Novum)

Muggenlarven slopen voetbalvelden

Rotterdam. Voetbalvelden en golfbanen hebben het zwaar te verduren als gevolg van het weer. Het gras is kwetsbaar door de droogte. Bovendien wemelt het van de muggenlarven, die het gras opvreten. Dat meldt de website natuurkalender.nl. Bovendien zijn de larven van de langpootmug, de zogeheten emelten, het favoriete voedsel van veel vogels, zoals spreeuwen, roeken en kraaien. Die ploegen het gras om op zoek naar de diertjes. In een geval werd in een nacht tijd een half voetbalveld omgeploegd. Dat er zoveel larven van de langpootmug zijn, is een gevolg van het koude weer tijdens de afgelopen winter. Dankzij de sneeuwlaag was de kans op uitdroging minimaal. (Novum)