Kader FNV Bondgenoten keert zich tegen Jongerius

Een groep kaderleden van FNV Bondgenoten heeft een oproep aan voorzitter Agnes Jongerius van de Vakcentrale FNV gedaan om op te stappen. De oproep wordt gesteund door kaderleden bij onder meer DSM, Shell en Unilever.

In de brief wordt het vertrouwen opgezegd in het bestuur van de Vakcentrale uit onvrede over het vorig jaar gesloten AOW-akkoord en de lopende onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel.

Vorig jaar november hebben deze kaderleden ook al de positie van Jongerius aan de orde gesteld in een brief aan de zogenoemde Federatieraad. De negentien voorzitters van de bij de Vakcentrale aangesloten bonden, wezen die eis toen af.

De nieuwe oproep komt aan de vooravond van een federatieraadsvergadering, volgende week maandag, waarin het pensioendossier aan de orde komt. Vorige maand werden onderhandelingen met de werkgevers over dat pensioenakkoord onder druk van FNV Bondgenoten drie weken stilgelegd voor intern beraad.

De groep kaderleden die de oproep heeft ondertekend, wil af van het traditionele ‘poldermodel’ waarbinnen de onderhandelingen gevoerd worden. „De FNV is een belangenbehartiger van werknemers, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden”, aldus kaderlid Nico Betjes.

Betjes: „Die belangen moeten centraal staan, maar dat is bij dit bestuur niet gegarandeerd. Eind vorig jaar hebben we Jongerius al aangeraden om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.”

De oproep van de kaderleden aan Jongerius om op te stappen, wordt niet gesteund door het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten. Maar het gist bij die bond al langer. Vorige maand namen zeven landelijke bestuurders van FNV Bondgenoten en AbvaKabo FNV afstand van het door Jongerius bereikte onderhandelingsresultaat.

Een woordvoerder van Jongerius zegt de ontevredenheid bij de kaderleden te betreuren. Maar Jongerius overweegt niet om op te stappen.

Als de bonden en werkgevers overeenstemming bereiken, moet dat bij Bondgenoten en AbvaKabo FNV nog per referendum voorgelegd worden aan de achterban. De vraag of er met minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) overeenstemming is bereikt over verhoging van de AOW, zal dan een belangrijke rol spelen.