Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Bin Laden deed geen poging zich over te geven’

Een Pakistaanse fotograaf laat in een perscentrum in Islamabad zijn foto's van Bin Laden zien. Foto AP / B.K. Bangash

Osama bin Laden heeft zondagnacht tijdens de aanval van Amerikaanse elitetroepen op zijn compound in Pakistan geen pogingen gedaan zichzelf over te geven. Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie Holder begin van de avond in de Amerikaanse Senaat.

Holder noemde het doden van Bin Laden “een gerechtvaardigde daad van nationale zelfverdediging”. Hij zei echter dat de Amerikaanse troepen een overduidelijke overgave waarschijnlijk geaccepteerd zouden hebben:

“Als hij zich had overgegeven, of daartoe een poging had gedaan, denk ik dat we dat zeker hadden geaccepteerd, maar er was geen indicatie dat hij zich wilde overgeven en daarom was het toelaatbaar hem te doden.”

Maandag zei een Amerikaanse diplomaat dat Bin Laden zelf het vuur opende op een lid van de Amerikaanse elitetroepen die zijn compound bestormden. Het schieten van Bin Laden zou beantwoord zijn met een “gericht spervuur” dat hem uiteindelijk het leven kostte.

Amerikaanse senator: ik zag foto van Bin Laden

De Republikeinse senator Kelly Ayotte zei vanavond tegen persbureau Reuters dat zij een foto van de gedode Bin Laden gezien heeft. Volgens Ayotte toont de foto van het volgens haar getroffen gezicht van Bin Laden inderdaad de leider van Al-Qaeda. Afgelopen nacht zei CIA-directeur Leon Panetta dat de VS zeker een foto van Bin Laden openbaar zullen maken, maar dat het Witte Huis zich nog beraadt over de vraag wanneer dit moet gebeuren.