Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Bin Laden beter voor populariteit Obama dan Saddam Hussein

Overzicht van resultaten populariteitsonderzoek. klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Infographic The New York Times

De populariteit van Barack Obama heeft een behoorlijke sprong gemaakt sinds de dood van Osama bin Laden. Een meerderheid van 57 procent van de Amerikanen is tevreden over het algehele presteren van de president. Vorige maand lag dat nog op 46 procent.

Het is niet ongebruikelijk dat Amerikaanse presidenten hun populariteit zien stijgen na grote successen op militair vlak of dat van buitenlandbeleid. Obama steeg nu met 11 punten, George W. Bush ging 8 punten omhoog toen Saddam Hussein werd gepakt. Vaak verdampt zo’n groei snel: Bush was zijn toegenomen populariteit binnen een maand kwijt.

Vooral de waardering voor Obama’s buitenlandbeleid, de oorlog in Afghanistan en de bestrijding van terreur schoten omhoog. Dit alles blijkt uit onderzoek van The New York Times en CBS News. De euforie wordt wel getemperd door angst: zes op de tien Amerikanen vreest represailles voor het doden van de Al-Qaeda-leider. Zij vinden dan ook dat Amerika zich niet sneller moet terugtrekken uit Afghanistan.

Opvallend is dat een grote meerderheid zich niet veiliger zegt te voelen nu Bin Laden gedood is. Slechts 16 procent heeft een groter gevoel van veiligheid gekregen. Ook opmerkelijk: veel republikeinen en onafhankelijke deelnemers aan het onderzoek zeiden meer tevreden te zijn over de Democraat Obama dan voorheen. Onder zijn eigen partijaanhang steeg de populariteit van de president van 79 procent vorige maand naar 86 procent nu.