Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatiebevel Libiërs

Caption: (FILES) This April 13, 2011 file photo shows International Criminal Court Prosecutor Luis Moreno-Ocampo as he speaks during a "High-Level Dialogue on Effective Global Enforcement to Counter Corruption' at the World Bank in Washington, DC. ICC chief prosecutor Luis Moreno-Ocampo told the UN Security Council on May 4, 2011 that he will seek three arrest warrants for crimes against humanity in Libya. AFP PHOTO/Jim WATSON
Caption: (FILES) This April 13, 2011 file photo shows International Criminal Court Prosecutor Luis Moreno-Ocampo as he speaks during a "High-Level Dialogue on Effective Global Enforcement to Counter Corruption' at the World Bank in Washington, DC. ICC chief prosecutor Luis Moreno-Ocampo told the UN Security Council on May 4, 2011 that he will seek three arrest warrants for crimes against humanity in Libya. AFP PHOTO/Jim WATSON Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag Luis Moreno-Ocampo. Foto: AFP / Jim Watson

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, wil in de komende weken arrestatiebevelen uitvaardigen tegen drie Libische leden van het regime van Moammar Gaddafi.

Deze drie dragen volgens Moreno-Ocampo “de grootste strafrechtelijke verantwoordelijkheid” voor de misdaden tegen de menselijkheid die tot nu toe zouden hebben plaatsgevonden tijdens het conflict in Libië.

Moreno-Ocampo sprak vandaag de VN-Veiligheidsraad toe over het onderzoek dat verricht wordt naar de gewelddadigheden in Libië, meldt Reuters. Hij zegt bewijs verzameld te hebben dat duidt op grootschalige en structurele aanvallen tegen burgers.

Hieruit blijkt dat Libische veiligheidsdiensten op vreedzame demonstraties hebben geschoten. Volgens de informatie waarover Moreno-Ocampo beschikt, zijn burgers in door de overheid beheerste gebieden en steden ook doelwit van arrestaties en martelingen.

Troepen Gaddafi bombarderen hulpschip Misrata

Volgens AP zijn vandaag vier mensen omgekomen bij bombardementen op de haven van de stad Misrata.

De troepen van Gaddafi zouden ook doelgericht geschoten hebben op een hulpschip, gecharterd door de Internationale Organisatie voor Migratie. Dit schip moest ruim duizend buitenlandse arbeiders, journalisten en Libiërs ophalen die al enige dagen in Misrata wachten op hun evacuatie.

Door de beschieting moest het schip voortijdig de haven verlaten. Hierdoor bleven honderden Libiërs achter die het geweld in hun land willen ontvluchten.

Lees hier meer over het conflict in Libië.

Interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld