7 redenen om uit te gaan

1 muziek

Basketball

Amsterdam: Studio 80. Aanvang: 0.00u. Entree: 7 euro, Subbacultcha! leden gratis. www.subbacultcha.nl

Basketball, een psychedelisch dancetrio uit Canada, presenteert in Studio 80 hun nieuwe cd Turbofolkstep. De avond is een samenwerkingsverband tussen Subbacultcha! en Katapult.

2 theaterfestival

Weken van de Waanzin

In Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Haarlem. Van 4 mei t/m 11 juni. www.rotheater.nl

Tijdens het reizende theaterfestival de Weken van de Waanzin brengen de regisseurs en acteurs van het Ro Theater korte, lange, ontregelende en bizarre voorstellingen over de wereld van de waanzin. Vanavond in het Ro Theater Rotterdam: Jack Wouterse speelt SLAAF: een voorstelling over verslaving waarvoor Oscar van Woensel de tekst schreef en Jetse Batelaan regisseert Samurai en Licht, twee ontroerende teksten van de Duitse schrijfster Dea Loher.

3 circustheater

Circusstad Festival

Rotterdam: Schouwburgplein, Schouwburg en het Oude Luxor Theater. T/m 8 mei. www.circusstad.nl

Tijdens het Circusstad Festival draait het om circustheater, een vorm van circus (zonder dieren) die bestaat uit een mix van dans, acrobatiek, jongleerkunsten, theater en muziek. Vandaag o.a. halsbrekende acrobatische toeren door het Spaanse koppel Paki Paya, Free Running meets Circus Arts, de Nederlandse première van de voorstelling Undermän van Circus Cirkör en straattheater door het 14-koppige fanfarecircus Circa Tsuïca.

4 muziek

W2@Plein79: Zorita

Den Bosch: Plein79. Tijd: 22.00u. Entree: 5 euro. www.plein79.nl

De band Zorita combineert muziek uit alle windstreken. Het zompige van Tom Waits gaat hand in hand met exotische klanken van Calexico, de melancholie van Jacques Brel en Beirut met de ritmes van Manu Chao.

5 theater

Theater na de Dam

Amsterdam: in 14 theaters. Tijd: 21.00u. Entreeprijzen: 10/5 euro. www.theaternadedam.nl

Aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam spelen in diverse Amsterdamse theaters bijna twintig voorstellingen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog.

6 jeugd

Beklimming Domtoren

Utrecht: Domtoren. Op 4, 5 & 7 mei, 14.15u (duur: 5 kwartier). Prijs: 4,50/8 euro (volw). Leeftijd: 4-10 jr (begeleiding volwassene verplicht). 030-2360010. www.domtoren.nl

Tijdens de meivakantie kunnen kinderen samen met een gids de middeleeuwse Domtoren beklimmen. Tijdens de tocht naar boven kom je alles te weten over het luiden van de klokken en het bespelen van het carillon. Na een klim van 465 treden word je beloond met een geweldig uitzicht.

7 muziek

Gabby Young & Other Animals

Amsterdam: Paradiso Kleine zaal. Tijd: 22.00u. Entree: 10 euro excl. lidmaatschap. www.paradiso.nl

De Britse zangeres Gabby Young speelt met haar 8-koppige band Other Animals een mix van gypsy, folk, rock, burleske en jazz. Vanavond wordt het debuutalbum We’re All In This Together gepresenteerd.