Zonnige en gesmeerde uptempo

cd pop

Roy Santiago:The Great Pretender ***

De Nederlandse liedjesschrijver en zanger Roy Santiago laat op zijn tweede cd The Great Pretender horen dat hij mooie liedjes kan schrijven, en een prettig klaaglijk stemgeluid heeft dat zo nu en dan ruig uithaalt (zoals in het vrolijke ‘Stella’).

Voor de eerste helft van zijn nieuwe cd is dat ruim voldoende. De uptempo nummers zijn zonnig en lopen gesmeerd. Maar op een gegeven moment gaan sommige elementen storen, en dan vooral het geluid van de gitaar. De gitaar klinkt naar new wave uit de jaren zeventig: ruig en ongedefinieerd. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar omdat Santiago laat horen meer in zijn mars te hebben dan new wave-liedjes van drie akkoorden, is het jammer dat de gitaren niet meer aandacht kregen. Nu blijven ze achter bij de afgewogen productie van bubbelgum-koortjes, zijn crooners-voordracht en de kleurrijke wendingen in de melodieën, zoals het heerlijk snik-duet ‘The Lady Wears A Suit’.

Hester Carvalho

Roy Santiago treedt op: zaterdag ’t Paard, Den Haag; 20/5 Pakhuis Wilhelmina, Amsterdam; 3/6 Exit, Rotterdam.