Wellink mengt zich in discussie over opvolging

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink twijfelt er niet aan dat een kandidaat van buiten de centrale bank de nieuwe directeur toezicht zal worden. Dit zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst met studenten van de Universiteit van Tilburg. „Maar voor mijn eigen opvolging is het afwachten. Van binnen of van buiten, het kan allebei.”

Volgens Wellink is het logisch dat het nieuwe hoofd toezicht van buiten de bank komt, aangezien de roep om een andere organisatiecultuur van de centrale bank. „De toezichthouders hebben te traag op veranderingen gereageerd. Overal moet de cultuur veranderen. Ook bij DNB is die cultuurverandering nodig, dus met name in het toezicht”, zegt Wellink.

Veel Nederlandse banken en verzekeraars kwamen in de problemen tijdens de kredietcrisis. Na kritiek van de Kamer en minister De Jager (Financiën, CDA) heeft DNB toegezegd een cultuurverandering teweeg te brengen. De minister heeft de directiestructuur van DNB gewijzigd. De nieuwe president zal verantwoordelijk zijn voor het monetair beleid, terwijl het nieuwe hoofd toezicht een duidelijk aanspreekpunt moet zijn voor de controle op de banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Voor 1 juli moet het kabinet een besluit nemen over de twee opvolgers voor de functie van president van de bank en de functie van directeur bankentoezicht. De benoemingen liggen bijzonder gevoelig. De commissies Scheltema (DSB-affaire) en De Wit (ABN Amro en Icesave) waren kritisch op het functioneren van DNB tijdens de kredietcrisis. De rapporten leidden tot verontwaardiging in de Kamer. Dat zet interne kandidaten bij voorbaat op achterstand.

De strijd om de opvolging van president ging tot nog toe naar verluidt tussen drie mensen: Lex Hoogduin, Kees van Dijkhuizen en Jeroen Kremers. Kremers is afgehaakt. De CDA’er was bewindvoerder bij het IMF en gaf als topambtenaar op het ministerie van Financiën leiding aan een herverkaveling van het toezicht in de financiële sector: het Twin Peaks-model met een gedragstoezichthouder (AFM) en een toezichthouder op de gezondheid van financiële partijen (DNB).

DNB schuift het eigen directielid Lex Hoogduin naar voren. Hij heeft ervaring buiten én binnen DNB. Voor critici is hij een interne kandidaat. Voorstanders wijzen op zijn ervaringen elders: als onderzoeker en als assistent van Wim Duisenberg bij de ECB.

VVD’er Kees van Dijkhuizen is kandidaat voor beide posities. Hij kent Den Haag goed, hij was ooit de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën en werkte ook op EZ. Van Dijkhuizen is nu financieel directeur bij zakenbank NIBC. Voorstanders vinden hem breed georiënteerd, met veel affiniteit met het departement van Financiën. Tegenstanders noemen Van Kees van Dijkhuizen echter ‘te ambtelijk’.