VS: optreden Syrië barbaars - Assad over tot ‘stille intimidatie’

Beeld van een amateurvideo via Reuters. In Deraa loopt een militair langs voorovergelegen mannen in burgerkleding. Hun handen lijken vastgebonden op de rug.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag gezegd “verontrust” te zijn over de militaire actie van Syrië in Deraa. Het inzetten van onder meer tanks en het “willekeurig” arresteren van jonge mannen noemt woordvoerder Mark Toner “barbaarse maatregelen”.

President Bashar al-Assad heeft in Deraa, het epicentrum van de protesten tegen zijn regime, harde militaire actie ondernomen tegen betogers. Hierbij zijn de afgelopen weken meer dan 150 doden gevallen.

‘Onschuldige burgers collectief gestraft’

Het Amerikaanse ministerie van BuZa was vandaag hard in haar veroordeling:

“De maatregelen zijn, eerlijk gezegd, barbaars en ze dragen bij aan het collectief straffen van onschuldige burgers”, aldus Toner tegen verslaggevers van onder meer Reuters.

Vandaag werd bekend dat Syrische regeringstroepen afgelopen weekend meer dan duizend mensen hebben gearresteerd. In het hele land zijn invallen in woningen gedaan. Ook zouden burgers verdwenen zijn.

‘Stille intimidatie’

Door de scherpe veroordeling door de internationale gemeenschap van het bloedige, hardhandige optreden tegen betogers, stapt het Syrische regime over op “stille intimidatie”. Volgens de Syrische nationale mensenrechtenorganisatie probeert Assad op die manier mensen van de straat te houden. De verdwijningen, invallen en arrestaties zouden hier voorbeelden van zijn.

Ondertussen verklaarde Groot-Brittannië vandaag druk te werken aan gerichte sancties tegen Syrië. Minister van BuZa William Hague werkt hierbij samen met andere Europese landen:

“We proberen met onze Europese partners tot gerichte sancties te komen. Dat zouden reisverboden en het bevriezen van tegoeden kunnen zijn. Ik zal die vanavond verder bespreken met de Franse minister van Buitenlandse Zaken.”