Voorkom dat 1,3 miljoen mensen diabetes krijgen

Anne Mulder wil stimulering van een gezonde levensstijl uit het basispakket schrappen (Opinie, 29 april). Hij demonstreert met dit plan een gebrek aan kennis van wat er werkelijk aan de hand is. We weten dat de gevolgen van veranderingen in ons leefpatroon leiden tot een toename van het aantal mensen met diabetes type 2. In het spoor daarvan volgt weer een significante toename van het aantal mensen met hart- en bloedvatziekten. Behandeling van die ziekten is kostbaar, zoals Mulder terecht schrijft. Die behandeling wil hij echter niet schrappen. Hij zou denk ik ook niet wegkomen met een oproep om middelen tegen hoge bloeddruk, cholesterolverlagers, bloedverdunnende middelen of dotteren niet meer te vergoeden. Die behandeling is namelijk vrij effectief waardoor mensen lange tijd kunnen leven met diabetes en hartaandoeningen. Al die jaren zal die behandeling vergoed worden. Het gaat er dus niet om dat we met preventie de kosten van het laatste jaar zouden kunnen verminderen, maar van de dertig jaar die daaraan voorafgaan.

Momenteel heeft naar schatting 8 procent van de bevolking diabetes type 2. Een groot deel van deze mensen weet dat, een kleiner deel weet het niet. In 2020 zullen er ongeveer 1,3 miljoen mensen met diabetes type 2 in ons land zijn en het zal steeds eerder ontdekt worden. De Centers for Disease Control (CDC) hebben voor de VS uitgerekend dat in 2050 eenderde van de bevolking door de levensstijl diabetes zal hebben. Misschien is het bij ons dan ‘maar’ een kwart en misschien is het nog wel ver weg, maar het gaat om indrukwekkende hoeveelheden mensen en regeren is vooruitzien. Alleen al aan medicatie kosten diabetespatiënten ongeveer 1.100 euro per jaar. Dertig jaar maal 1,3 miljoen maal 1.100. Doe zelf het rekenwerk maar. En dan hebben we het niet eens over alle bijkomende kosten, onderzoeken, voetverzorging, controles en het arbeidsverzuim en vermindering van kwaliteit van arbeid.

De beste manier om een gezonde leefstijl te bevorderen, is door mensen aan het werk te krijgen, beweert Mulder. Zorg er dan voor dat niet 1,3 miljoen mensen diabetes krijgen, zou ik zeggen. Diabetes type 2 is namelijk heel goed te voorkomen. Tel uit de winst, mijnheer Mulder.

Ivan Wolffers

Arts en schrijver